skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zvonka Modic: Še ko sem bila v šoli, so nas hodili nagovarjat za delo v Konfekciji

Vsebino prispevka predstavlja zvočni posnetek, v katerem Zvonka Modic (rojena Burjak leta 1969), govori o svojem usposabljanju in kasnejšem delu v IUV.

Leta 1983 so v IUV dokončali gradnjo nove šivalnice – »Konfekcije«. Potreba po novih kadrih je postala tako velika, da so med letoma 1983 in 1985 kontinuirano izvajali dodatna strokovna usposabljanja za poklic pomožni usnjarski konfekcijski delavec.

Per saperne di più

Zvonka Modic je po končani osnovni šoli v začetku leta 1985 pričela obiskovati tovrstni 6-mesečni tečaj. 1. junija 1985 se je zaposlila v IUV. Dela pa ni dobila v Konfekciji ampak v proizvodnji IUV, na oddelku napenjanje, bolj znanem pod imenom šponanje kož. Zaradi fizično prezahtevnega dela so jo kmalu prerazporedili na oddelek milanje – mehčanje kož. Kasneje je delala v sortirnici, na merilnih napravah. Po zaključenih dveh porodniških dopustih je dobila delo na oddelku dodelave in sicer na brizgalnih aparatih – špric mašinah. Tu je delala do 30. maja 2001, ko je zamenjala službo (delodajalca).

Dokument vsebuje tudi štiri fotografije in sicer:

  1. Šivalnica IUV na Stari cesti na Vrhniki
  2. Delo ob brizgalnem stroju
  3. Delo ob stružilniku kož
  4. Udeleženci tečaja za poklic pomožni usnjarski konfekcijski delavec

Pogovor je bil posnet 20. decembra 2013 na Rakeku.

Dodatek:

R.F.: Usposabljanje za poklic pomožni usnjarski konfekcijski delavec v TOZD Usnjarna Vrhnika, Usnjar št. 164, str. 4,5, marec 1983

" Vzporedno z gradnjo proizvodnega obrata usnjene konfekcije na Vrhniki je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno strokovno usposobljenost delavcev, ki bodo tu delali. Poleg štipendiranja učenk na Centru strokovnih šol v Domžalah, ki se izobražujejo za poklic izdelovalca usnjene konfekcije in usnjarsko-krznarskega konfekcijskega tehnika, smo v mesecu marcu začeli s strokovnim usposabljanjem delavk za potrebe tega novega obrata. " (odlomek)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Nataša Oblak Japelj

Password

industrija usnja, Vrhnika, 20. stoletje, POKLICNO USPOSABLJANJE, DELOVNA MESTA, DELOVNI STROJI, DELOVNI PROCES

Data di pubblicazione

29.09.2016 12:18

Ultima modifica

20.09.2016 08:40

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam