skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zori resničnost naših dni

… Tako je zrasla ta gimnazija ob železarni in fužinarjih, svojih očetih, in kadar je bilo ali kadar je kaj treba, trkata gimnazija in študijska knjižnica na železarno: od direktorja in upravnega odbora do delavskega sveta, od Klančnika do Gorjanca in Horjaka, Globočnika ali Močnika. K nikomur zastonj, ne v železarno ne k OF ne na občino. Zdaj gre za vodovod k novemu poslopju; za električno napeljavo; za opremo čitalnic v študijski knjižnici …(dr. Franc Sušnik) Per saperne di più
Ravenska gimnazija je pomaknila našo koroško deželo iz nicine v luč slovenske kulture. Ljudske revolucije priča je in spomenik. Že pred štiridesetimi in pred tridesetimi leti je bila misel o gimnaziji na Ravnah ali v Dravogradu. Obakrat so se tedaj gospodje porogali: kdo bo za hlapca, če bo gimnazija, najsi le nižja, delavskim otrokom odprla pot tudi v visoke šole!
S fužinarji ji je botrovala vsa koroška tovarišija. Kanec ljubezni ji je v osnovi. Brez te, vnete, bi v gluhem hrumu strojev ne bilo spoznanje, da um le vodi težke stope; slutnje, da je za sivimi zastori lepote svet. Brez nje – kaj bi bilo gnalo prve dijake, ko so sami vso ono noč predrzno rili v brezupno glob do trdnih tal: suj beton zanjo!
Ne bilo bi vračanja k nji, tudi zdaj ob njeni dvajsetletnici – vezila njej in domovini: bila je tej deželi mlade domovine prvi dar. In greš mati, vdova, mimo: spoznaš li žrtve cvet?


(dr. Franc Sušnik)

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

GIMNAZIJE, SREDNJE ŠOLSTVO, ZGODOVINA

Data di pubblicazione

28.12.2012 16:57

Ultima modifica

04.01.2013 11:56

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam