Mappa  

Znamenja v župniji Tržič-Bistrica

Objavljamo prispevek, ki sta ga Knjižnici dr. Toneta Pretnarja posredovala zbiralca in izjemna poznavalca lokalne zgodovine Marija in Mihael Petek. Gre za popis in opise znamenj v župniji Tržič - Bistrica.

Per saperne di più

Opisana so bistriška znamenja, ker je vas Bistrica pri Tržiču od 1. januarja 1915 do 1. septembra l972 spadala v tržiško župnijo. V tej vasi so ljudje živeli že od 11. stoletja. Zamislimo si to naselbino za 90 let nazaj. Za takratno poseljenost je bilo postavljenih kar lepo število nabožnih znamenj, med temi tudi zidani kapelici v središču vasi in na Pungratu. Znamenja Križanega so postavljali v nekdanjem in današnjem času ob poteh, v planini in v domu ostarelih, da so ljudje ob pogledu na Kristusovo trpljenje ob njih primerjali svoje gorje in se potolažili. Vaščanom je bila blizu še priprošnjica pri Bogu nebeška Mati Marija, kar kažeta kip Pietà – Sočutna, ki je stal v baročni kapelici sredi vasi; Mariji je posvečena tudi moderna nadomestna kapelica.

Stoletje nazaj se Slovenci zatekamo po pomoč k brezjanski Mariji Pomagaj. Naši Dobrotnici so v 20. stoletju pozidali kapelico ob cerkvi sv. Jurija, da v svojem objemu varuje pobožno ljudstvo živeče tod naokrog.

Značilna so še znamenja viteza sv. Jurija, ki kažejo pot k njegovi cerkvici. Zavetnik ima svoje korenine v fevdalni dobi, ko so grajski dali zidati cerkvico Sv. Jurija, zavetnika vitezov - konjenikov, ljudje pa so pozneje postavili še znamenja.

Simbolno pomemben je bil mrliški slop, ki je stal Pod vasjo in je ob pogrebih govoril »MEMENTO MORI«, spomni se, da si umrljiv in ne veš ne ure ne dneva.

V Bistrici so danes, kot nabožna kulturna dediščina:

1 kapela, 3 kapelice, 1 slopno znamenje, 6 znamenj, 2 niši, skupno 13.

Ni pa več 1 kapelice in 1 zidne freske.

V zadnjih letih so verni domačini z nadomestnimi postavitvami in obnovami znamenj kar z zagnanostjo zapolnili nekatere vrzeli, katere je prinesel povojni čas. Vsa sakralna znamenja so lepo oskrbovana v ponos domačinov.

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Categorie

etnologia

Autore della collezione digitale

Marija in Mihael Petek

Contatti

Nejc Perko

Password

verska znamenja

Data di pubblicazione

10.01.2018 18:39

Ultima modifica

10.01.2018 18:38

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam