skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Goga – zadušljivo podeželsko mestece

V delih Slavka Gruma so prisotna tri okolja: Dunaj, ljubljanske porodnišnice, bolnišnice in cukrarna  ter »Goga« - krajevno neopredeljen privid slovenskega malomeščanskega podeželja, kjer ljudje/izobraženci životarijo. Stvarnost je zavestno preoblikoval ter slikal sanje, miselnost sloja, kateremu je sam pripadal (malomeščanstvo).

Snovi pri Grumu ni veliko, a to snov je sestavljal v nove in nove vsebine. V pičlem številu del je dejansko ponavljal isto snov: od črtic, novel, dram do velike drame Dogodek v mestu Gogi, kjer je snov prejšnjih del združil v novo celoto. Zanimale so ga predvsem človekova notranjost, osamljenost, razdvojenost, duševne motnje, sanje, skratka, mučna stanja človekove duševnosti. Vidne so tudi sledi Freudove psihoanalize, s katero se je seznanil na Dunaju.

Per saperne di più

Drama Dogodek v mestu Gogi predstavlja umetniški vrh njegove ustvarjalnosti. Zatem je literarno počasi utihnil. Dogodek v mestu Gogi je moderna groteska, za katero so značilni elementi estetike grdega: pohabljenci, psihični bolniki, podgane …, in ki Gruma uvršča med najvidnejše predstavnike tako slovenske kot evropske dramatike.

Znamenito moderno dramo je napisal v treh tednih, popravljal pa jo je nato še pol leta. Poslal jo je na natečaj v Beograd in zanjo prejel 2. nagrado za dramatiko. Dramo je leta 1930 objavil v Ljubljanskem zvonu. Knjižne izdaje mu Slovenska matica ni omogočila, zato je istega leta delo izšlo v samozaložbi v nakladi 600 izvodov.

13. maja 1931 je bila drama krstno uprizorjena na odru mariborskega gledališča, septembra 1931 pa še na odru ljubljanske Drame. Počasi je šele z dobljeno nagrado postal prepoznaven umetnik. Ni se družil s kulturno-literarno srenjo svojega časa in je bil do leta 1929, ko je prejel nagrado jugoslovanskega ministrstva za prosveto, neznan.

Z moderno dramo se je prvič srečal na Dunaju, kjer je videl uprizoritev ruskega gledališkega režiserja Aleksandra Tairova: staro dramo z moderno sceno. Gledališče ga je zanimalo že od malih nog.

Napoved te velike drame je bila že njegova črtica »Zločin v predmestju« (1927), ves čas pa je imel v mislih tudi pripoved prijateljice o šepajočem koraku na hodniku hiše, ki se ustavi pred vrati; vzgib za dramsko zgradbo je dobil tudi ob pogledu na smešno risbo stanovanjske hiše v prerezu, kjer se vidijo prizori v sobah.

Tako je nastala drama Dogodek v mestu Gogi; Goga je groteskno simbolična podoba vase zaprtega, v zaprašeni negibnosti dušečega se majhnega mesta. Ljudje v tem mestu, ujeti v svoja prebivališča in zaznamovani s preteklostjo, napeto čakajo na velik, usoden dogodek, ki naj bi prinesel katarzo, jih osvobodil in sprostil. Bistvo je, da do tega ne pride, Goga ostane neodrešno zakleta v tesnobo in moro. A morda se razreši usoda glavne junakinje Hane, ki se morda le osvobodi mladostne spolne travme. Drama je zgrajena mozaično, na odru jo gledamo kot hišo v prerezu. Grumova simultana dramska tehnika z več prizorišči je bila pomembna inovacija v slovenskem gledališču. Posamezni deli tega hišnega mozaika nam odkrivajo različno popačene, patološke osebnosti, usodno zaznamovane z življenjsko nemočjo in čustveno odrevenelostjo. Te hiše in njeni prebivalci simbolizirajo tesne, provincialne, zadušne, nesvobodne razmere na Slovenskem v času med obema vojnama.

Njegov prijatelj slikar Ivan Vavpotič je napravil tudi scenski osnutek za uprizoritev drame kot tudi osnutke kostumov odrskih likov, ki jih hrani Knjižica Mirana Jarca v Novem mestu.

 

»Gori! Gori! Ves Breg je že v ognju!«

»Gori! Dogodek!«

»Nekaj desk in kup slame, to je bilo vse … Pri nas se nikdar nič ne zgodi!«

(odlomek iz drame Dogodek v mestu Gogi)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Darja Peperko Golob

Password

Grum, Slavko, FOTOGRAFIJE

Data di pubblicazione

30.07.2019 11:42

Ultima modifica

30.07.2019 11:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam