skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

„Moje življenje je tako izgubljeno /…/ In tudi sedaj natančno vem, da sem umetnik le tedaj, če ti dihaš vame; če ni tvojega diha poleg mene, ne znam pisati.“

Najpomembnejša ženska oseba v njegovem življenju je bila Joža Debelak, hči nadučitelja iz Šmartnega, ena prvih Slovenk s tehnično visokošolsko izobrazbo.  Poznala sta se že iz otroštva, a njuna zveza je vzniknila v času Grumovega študija na Dunaju, med počitnicami doma v Šmartnem, ko je režiral amaterske gledališke predstave. Sodelovala je pri njegovem literarnem ustvarjanju in bila edini magnet, ki ga je vlekel domov. V zasebni zbirki se je ohranilo 98 Grumovih pisem njej od leta 1923 do 1930, medtem ko v knjižnici hranimo dve Jožini pismi Slavku Grumu. Leta 1929 sta se razšla in zanj je bila ta izguba zelo težka. Grumova pisma Joži so v večini ljubezenska pisma, ki imajo tudi visoko literarno vrednost. Leta 2001, ob stoti obletnici njegovega rojstva, so izšla v knjižni obliki.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Darja Peperko Golob

Password

Grum, Slavko, FOTOGRAFIJE

Data di pubblicazione

30.07.2019 11:42

Ultima modifica

30.07.2019 10:55

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam