skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Lovrenc je kraj z več kot 900-letno zgodovino. Prvi naseljenci doline ob Radoljni so bili kmetje s Koroške, kar se še danes pozna v mehki koroški govorici. Dolina je bila gospodarsko zanimiva kot pašnik za črede, predvsem drobnice. Kraj se prvič omenja v listinah šentpavelskega benediktinskega samostana leta 1091. Do 13. stoletja je Lovrenško podolje doživljalo hitro preobrazbo z močno kolonializacijo. Prihajalo je vse več priseljencev s Koroške. Kraj se je razvijal pod močnim cerkvenim vplivom.

Per saperne di più

V 19. stoletju se pojavijo začetki industrializacije. Najmočnejšo vlogo ima v tem obdobju steklarstvo. Bogate zaloge lesa, razpoložljive vodne sile Radoljne, kremenčevega peskav tonalitnih plasteh, dovoz apnenca z južne strani Pohorja, transport po Dravi, rudarstvo, oglarstvo, železarstvo; vse to je narekovalo vedno večji pritok prebivalstva v kraj. Preselili so se številni Nemci z Bavarske, ki so postali lastniki gozdov, žag, lesne trgovine, steklarne in obrtnih delavnic.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Tadeja Gregorinčič, Jože Javornik

Password

ZGODOVINA

Data di pubblicazione

22.06.2009 15:11

Ultima modifica

16.01.2019 12:32

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam