skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Tlakovci so bili že v najstarejših civilizacijah posebno cenjeni, vendar so imeli pri različnih ljudstvih in kulturah drugačen pomen. Najstarejša pričevanja o njih najdemo v Egiptu že okoli leta 1500 pred našim štetjem.

Per saperne di più
Okoli leta 900 pred našim štetjem zasledimo bogato glazirane tlakovce v asirski umetnosti. Nesporni vrh talnega okraševanja v starem svetu so predstavljajo tlakovci v Mezopotamiji. V babilonski umetnosti se v 6. stoletju pred našim štetjem pojavijo tlakovci z enakimi motivi, kot jih najdemo v umetnosti zrelega in poznega srednjega veka: zlasti zmaji, levi, ptiči, pravljični leteči stvori in ljubke rožice ter vitice. Kmalu zatem se pojavijo tlakovci tudi v deželah severne Afrike in sicer že v 6. stoletju pred našim štetjem. V antiki so v ta namen uporabljali bolj kamen in mozaik, okrašene keramične ploščice so bile bolj domena provincialne umetnosti.

Okrašeni opečni tlakovci se pojavijo v Evropi šele v 13. stoletju, najprej v Franciji in to na gradovih, v cerkvah in samostanih.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Aleš Stopar

Password

SREDNJI VEK, TLAKOVANJE

Data di pubblicazione

30.05.2013 15:29

Ultima modifica

20.02.2018 13:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam