skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Študijski krožek Zgodbarnica je začel delovati leta 2012, predvsem zaradi potrebe po druženju in zaradi potrebe ljudi, predvsem starejših, domačinov pa tudi pripadnikov Slovencev v Italiji, po pripovedovanju zgodb iz otroštva, iz preteklosti, zgodb o navadah in običajih naših ljudi, o ljudskosti ali njenem nasprotju ...

Per saperne di più

Včasih zgodb ne samo pripovedujemo, ampak jih tudi zapišemo, da se, poleg fotografij, pesmi, receptov, šal, pregovorov, domišljijskih zapisov idr., ohranijo kot izjemen domoznanski vir v zgodbarniški skripti, ki jo hranimo v Knjižnici Kozina.

Zgodbe so se včasih pripovedovale ob ognjiščih, ob ličkanju, luščenju fižola in podobnih skupinskih opravilih. Danes ob poplavi medijev človek nima veliko časa za pristni stik s sočlovekom, za predajanje znanja, védenja, zato se je ta oblika druženja izkazala prepotrebna, kar udeleženci dokazujejo z obiskom in dobro voljo na vsakem srečanju. Vendar se v krožku ne omejujemo le na preteklost. Odprti smo za kakršne koli življenjske domišljijske zgodbe, ker zgodba je življenje samo in kar koli se v njem zgodi, je zgodba zase. Če je še zapisana, se v zborniku znajde nabor izredno zanimivega pisanja v knjižnem ali pogovornem jeziku kot tudi v narečju. Krožek redno obiskuje okrog dvajset krožkarjev, ki neumorno pišejo in vedno je na srečanjih prelepo.

Na srečanja občasno povabimo zanimive ljudi, organiziramo zgodbarniške pohode, srečanja z ljudmi v domovih ostarelih ali doma ipd. Ob zaključku šolskega leta  v različnih krajih predstavimo nov zbornik, ki je doslej izhajal letno, odslej pa bienalno, na dve leti.

Zbornik ureja in lektorira mentorica krožka Patricija Dodič, ki je tudi glavna organizatorka. Vanj prispevajo zapise  krožkarji in zunanji pisci. Zborniku sta priloženi tudi rubriki Zgodbarničica, v kateri so objavljeni zapisi mlajših, bodisi osnovnošolcev bodisi srednješolcev, ter Prispele zgodbe,  v kateri mentorica objavi izbor besedil, ki jih pošljejo nekrožkarji: kdor koli si želi pisati in z zgodbo nekaj povedati oz. deliti z ostalimi. V zbornik nemalokrat prispevajo besedila tudi znana pisateljska in druga imena.

Študijski krožek ob vsakoletnem zaključku delovanja pripravi zaključno (včasih tudi začetno ali vmesno) prireditev, navadno po vaseh, da se predstavi navzven. Običajno na prireditvah nastopajo krožkarji, vedno pa se v nastope in predstavitve vključijo tako vaška skupnost z domačini, kot tudi šolarji, glasbeniki, slikarji, umetniki iz domačih krajev, skratka, prireditev je izredno razgibana in privabi vsakokrat do sto in več ljudi. ŠK Zgodbarnica gostuje tako doma kot v tujini, bil pa je gost različnih radijskih in TV hiš, kot so Radio Koper, Radio Trst, TV Galeja, RTV Slo 1, o krožku pišejo v različnih časnikih, ima pa tudi svojo stran na profilu Facebook.

ŠK Zgodbarnica je nastal pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in Kosovelove knjižnice Sežana, v kateri je mentorica tudi zaposlena (vodi enoto Knjižnica Kozina) in kjer se krožkarji sestajajo enkrat mesečno. 

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Dodič

Password

DOMOZNANSTVO, zgodbe, IZOBRAŽEVANJE, študijski krožki

Data di pubblicazione

28.12.2016 15:48

Ultima modifica

22.07.2021 08:02

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam