skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zdenko Bombek-ringraziamento e biografia

Avtorjeva zahvala in njegova biografija.

Per saperne di più

ZAHVALA

Iskreno se zahvaljujem izbranim občanom Občine Piran, da so se lotili iskanja, našli in mi predali svoje stare fotografije, večinoma najdene v urejenih družinskih albumih, nemalokrat pa tudi privlečenih iz škatel za čevlje, kjer jih je bilo včasih praktično »skladiščiti«. S tem so mi dovolili, da jih uporabim za projekt »Obrazi Pirana«, ter privolili na ponovno fotografiranje in se tako javno izpostavili s svojo pojavo ter imenom. Ne gre prezreti tudi tiste drobne podatke, nasvete, kontakte in priporočila, ki sem jih uporabil pri kreiranju tega projekta.

Leto in pol mojega popotovanja po Piranu in Portorožu, ni bilo samo poučno in le golo spoznavanje kraja, ampak, kar me še najbolj veseli, druženje z ljudmi, klepet ter spoznavanje novih »obrazov«, kjer sem z nekaterimi na koncu spletel tudi nova prijateljstva.

Brez vas in vaše pomoči, tega projekta ne bi mogel realizirati in postaviti to piransko zgodbo v kontekst minljivega časa. Zgodbo, ki se nikoli ne konča. Naj bodo ti obrazi tudi spomin na nek drugi čas; čas, ki je v naši podzavesti, kjer ni potrebno veliko; dovolj bo ena fotografija, eno ime ali ena omemba iz tistih časov, da se razbohoti razpravljanje, izmenjava misli ali burna debata o takratnih piranskih »štorijah«.

Če spomin zbledi, ima fotografija to moč, da ga povrne in z vso svojo iskrenostjo in čisto, včasih kruto realnostjo, pljuskne v naše oči. Zavedajoč se tega smo lahko žalostni, da je mimo, obenem pa veseli, da smo še tu!

Iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri projektu »Obrazi Pirana«.

Zdenko Bombek

Vir:

BOMBEK, Z.: Obrazi Pirana = I volti di Pirano. - Koper : samozal. Z. Bombek, 2016, str. 71

 

Zdenko Bombek-biografija

Zdenko Bombek se je rodil leta 1959 v Kopru. Končal je Srednjo pomorsko šolo v Portorožu, smer ladijski strojnik. Njegovo prvo resno srečanje s fotografijo sega v leto 1979, ko je na Japonskem kupil prvi fotoaparat. Kot član posadke na trgovski ladji je takrat začutil potrebo, da zanimivo potovanje po svetu zabeleži in ovekoveči na fotografskem papirju. Kasneje je to preraslo v resnejši hobi in leta 1988 se je odločil za profesionalni premik iz strojništva v umetnost fotografije. Leta 1990 je pridobil naziv »samostojni kulturni delavec«. V letu 1994 je v Semedeli najel in uredil fotostudio. Trenutno živi v Kopru, kjer se profesionalno ukvarja z reklamno, modno, poročno in arhivsko fotografijo. Deluje na terenu in v studiu, sodeluje z reklamnimi agencijami, tiskarnami ter posameznimi oblikovalci v večjih in manjših fotografskih projektih. Ker se fotografija lahko izraža tudi v umetniškem smislu, je v 26 letih ustvarjalne aktivnosti, sodeloval na več skupinskih razstavah in svoja dela predstavil nekajkrat tudi samostojno. Med pomembnejše dosežke lahko uvrstimo sodelovanje pri skupinskem projektu Podobe fotografov Slovenske Istre ter  razstave Obrazi Kopra, Obrazi Izole in Obrazi Pirana.V zadnjih letih sodeluje z Ljudsko Univerzo Koper, kjer kot mentor opravlja foto tečaje. Od samega začetka svojega ustvarjanja v fotografiji, ga je v veliki meri zanimala arhivska ter fotografija starejšega datuma, predvsem domačega okolja oz. slovenske Istre.

Vir:

BOMBEK, Z.: Obrazi Pirana = I volti di Pirano. - Koper : samozal. Z. Bombek, 2016

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Zdenko Bombek

Password

DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA, FOTOGRAFIJA, kulturna dediščina, portretne fotografije, SPOMINI, stare fotografije

Data di pubblicazione

19.11.2018 10:32

Ultima modifica

16.11.2018 12:33

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam