Mappa  

Zdaj naj sneži, naj brije veter ...

Znameniti pesnik, pisatelj, dramatik in politik Ivan Cankar se je rodil 10. maja 1876. na vrhniškem Klancu. Umrl je tik po koncu 1. svetovne vojne; 11. decembra leta 1918 v Ljubljani. Letos obeležujemo 100. obletnico njegove smrti.

Per saperne di più

V začetku leta 2016 so Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika in OŠ Ivana Cankarja Vrhnika podali Ministrstvu za kulturo RS predlog za vseslovensko Cankarjevo leto. Ideja bila sprejeta in konec leta je bil ustanovljen Častni odbor za počastitev jubilejnega leta, v katerega je imenovan tudi vrhniški župan Stojan Jakin. Občina Vrhnika je namenila posebna proračunska sredstva za izpeljavo številnih kulturnih dogodkov in drugih projektov s katerimi se v jubilejnem letu spominjamo in častimo Cankarja in njegovo izjemno delo.

19. decembra 2017 je bil tako v Cankarjevem domu na Vrhniki eden prvih kulturnih dogodkov s katerim smo vstopili v Cankarjevo leto. Fotografska razstava z naslovom Zdaj naj sneži, naj brije veter je nastala v sodelovanju med Fotoklubom Diana, Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika, Muzejskim društvom Vrhnika in Cankarjevo knjižnico Vrhnika. Avtorjem fotografij so kot navdih služili motivi iz Cankarjevih črtic. Cankar je bil mojster črtic - kratkih leposlovnih spisov, ki so tudi njegova najbolj brana besedila.

Urednica razstave - izbrala je tako fotografije kot Cankarjeva besedila (Črtice, Mladinska knjiga 1955), je organizatorka in koordinatorka kulture na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika mag. Tatjana Oblak Milčinski, tudi vodja komisije za Cankarjevo leto 2018 na Vrhniki.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Nataša Oblak Japelj

Contatti

Nataša Oblak Japelj
mag. Tatjana Oblak Milčinski

Password

Cankar, Ivan, LITERATURA, UMETNIŠKA FOTOGRAFIJA, obletnice

Data di pubblicazione

14.11.2018 06:58

Ultima modifica

04.09.2019 13:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam