skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dr. Martin Žnideršič je bil kot zbiratelj znan predvsem po svoji impresivni zbirki miniaturnih knjig, ki šteje več kot 3000 enot iz okoli štiridesetih držav in velja za največjo zbirko miniaturk v Srednji Evropi ter hkrati eno največjih tudi v mednarodnem merilu. Zbirko je leta 2010, ko je Ljubljana postala svetovna prestolnica knjige, daroval mestu Ljubljana. Zbirko sedaj hrani Mestna knjižnica Ljubljana.

Per saperne di più
Poleg miniaturk je dr. Žnideršič sistematično zbiral vsa lastna dela, knjižice s podpisi in posvetili avtorjev ter Prešerniano (v najširšem smislu). Slednjo je zbiral od svojih dijaških let. Njegova zbirka vsebuje najrazličnejše artifakte, med njimi 300 bibliografskih enot posebnega, redkega materiala (npr. vabilo na prvo Prešernovo proslavo, ko je bil za Prešernov praznik proglašen Prešernov dan, snemalno knjigo za televizijsko nadaljevanko o Prešernu).
 
V intervjuju lahko slišite:
(12. del) kako je prišel v stik z miniaturnimi knjigami ter zakaj in kako jih je začel zbirati,
(13. del) katere miniaturke so mu bile najbolj pri srcu,
(14. del) ali za najmanjšo miniaturko na svetu še vedno velja knjižica Antona Čehova Kameleon, ki jo je leta 1996 izdal Anatoly Konenko,
(15. del) kaj vse je dr. Žnideršič zbiral,
(16. del) kakšne načrte je imel za prihodnost.

Informazioni

Password

BIBLIOGRAFIJA, LITERATURA, MINIATURNE KNJIGE

Data di pubblicazione

17.12.2014 12:50

Ultima modifica

20.02.2020 09:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam