skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dr. Martin Žnideršič se je z založništvom ukvarjal v obdobju od leta 1964 do 1991. Leta 1964 se je zaposlil v založbi Mladinska knjiga kot šef prodajnega oddelka, leta 1971 pa nato pri Cankarjevi založbi kot šef založniške komerciale. V Cankarjevi založbi je nato delal na različnih delovnih mestih do leta 1991, nazadnje devet let kot glavni direktor.

Per saperne di più
Z založništvom pa se ni ukvarjal le v praksi, temveč tudi teoretično. Napisal je okoli dvesto teoretičnih člankov, poročil, komentarjev itn. z različnih področij založniške prakse. Pri nas je bil prvi, ki se je s področjem založništva ukvarjal teoretično in sistematično. Sodeloval je na številnih posvetovanjih o založniški dejavnosti v Jugoslaviji ter večkrat deloval kot komisar jugoslovanskih knjižnih razstav na mednarodnih knjižnih sejmih.
 
Opravljal je tudi številne strokovne funkcije: bil je predsednik Združenja založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije (1972–79), predsednik Splošnega združenje grafične, grafično predelovalne industrije, časopisne in založniške dejavnosti ter knjigotrštva Slovenije (1979–83), predsednik skupščine Poslovne zajednice izdavača i knjižara Jugoslavije (1984–89), predsednik Združenja za tisk pri GZS (1990–92). Bil je tudi dolgoletni član mednarodnega odbora Mednarodne zveze založnikov in predsednik Odbora za svobodo izdajanja in avtorske pravice pri Združenju založnikov in knjigotržcev Slovenije. 
 
Za svoja prizadevanja na področju založništva je leta 1980 prejel najvišje priznanje jugoslovanskega založništva Listino knjige. Leta  1999 pa je kot prvi prejel Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo na področju založništva. 
 
Pri nas je bil prvi, pa tudi edini, ki se je ukvarjal z miniaturno knjigo. Njegova impresivna zbirka miniaturnih knjig šteje več kot 3000 enot iz okoli štiridesetih držav in velja za eno največjih tudi v mednarodnem merilu (je največja zbirka miniaturk v Srednji Evropi). Zbirko je leta 2010 daroval Mestni knjižnici Ljubljana. Dr. Žnideršič je bil prav tako urednik posebne publikacije Newsletter of the International Miniature Book Society, ki je izhajala v Ljubljani v letih 1984–87. 
 
Viri:

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Zbornik: 1919-1999, ur. Šumi, J.  

Kocijan, G.(2003). Jubilejni portret dr. Martina Žnideršiča

 

V intervjuju lahko slišite:

(7. del) kje vse je bil zaposlen kot založnik ter nekaj o njegovem teoretičnem ukvarjanju z založništvom,

(8. del) katere strokovne funkcije je opravljal in katera priznanja je prejel,

(9. del) nekaj o njegovem sodelovanju z založbo Slovenska knjiga,

(10. del) nekaj o izdajanju miniaturnih knjig pri Cankarjevi založbi,

(11. del) nekaj o mednarodnem združenju International Miniature Book Society, ki ga je ustanovila Cankarjeva založba.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

cultura

Password

MINIATURNE KNJIGE, ZALOŽNIKI

Data di pubblicazione

17.12.2014 12:41

Ultima modifica

20.02.2020 09:41

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam