skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Začetki knjižničarstva na Slovenjebistriškem (2. pol. 19. stol.)

Leto 2013 je minilo v znamenju Lovra Stepišnika, pomembnega narodnega buditelja, ki je v tem letu beležil stoletnico smrti. Leta 1863 je s pomočjo dr. Josipa Vošnjaka ustanovil knjižnico "Bralno društvo pod Pohorjem", ki je postala neke vrste prva potujoča knjižnica na tem območju. S to letnico se je tako pričela pestra zgodovina slovenjebistriškega knjižničarstva.

Per saperne di più
Knjižničarstvo je v Občini Slovenska Bistrica pustilo sledi že v času ustanavljanja taborov in čitalnic. Šlo je za pomemben čas prebujanja Slovencev.  Na slovenjebistriškem območju sta zavest narodnega prebujanja pri neukih ljudeh imela narodna buditelja dr. Josip Vošnjak in Lovro Stepišnik. Z izobraževanjem in knjigo sta želela neukim in podložnim ljudem dvigniti zavest.
 
V februarju 2012 smo v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica obeležili 100 let od smrti Lovra Stepišnika, pomembnega slovenskega narodnjaka, ki je odrastel v mlinarski družini na Venčeslju. Zbiral in prepisoval je knjige, še posebej so mu bile pri srcu pesmi Jurija Vodovnika. Knjige in pesmi je posojal pohorskim kmetom. 

S pomočjo dr. Josipa Vošnjaka je leta 1863 ustanovil v mlinu knjižnico »Bralno društvo pod Pohorjem«. Z društvom se je ustanovila neke vrste prva potujoča knjižnica pri nas, kajti knjige so s košem nosili po pohorskih vaseh, da so bile ljudem bolj dostopne. Vošnjakova ideja, da je treba na kmetih širiti veselje do branja slovenske pisane besede in istočasno širiti obzorje preprostega kmeta, je bila uresničena.

Kolektiv Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je ponosen, da imamo na področju knjižničarstva in čitalništva tako pomembne in narodno zavedne predhodnike. Zato smo prireditve v letu 2013 vezali na 150. obletnico ustanovitve Bralnega društva pod Pohorjem.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Natalija Stegne

Password

KNJIŽNIČARSTVO, Slovenska Bistrica, ZGODOVINA

Data di pubblicazione

19.06.2015 00:00

Ultima modifica

17.01.2019 12:59

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam