skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Westnova tovarna emajlirane posode

Leta 1894 Adolf Westen starejši v Celju ustanovi obrtno podjetje za emajliranje surove posode

Kot smo že v uvodu povedali, je Westnom njihov hiter vzpon med največje slovenske in jugoslovanske industrialce omogočilo predvsem njihovo podjetje za proizvodnjo emajlirane posode v Celju. Ustanovitev in razvoj tega podjetja sta bila tesno povezana z njegovim ustanoviteljem, Adolfom Westnom starejšim (1850–1942). Adolf Westen st. se je rodil 14. februarja 1850 v Lüttringhausenu pri Remscheidu v Westfaliji.  Družina, iz katere je izhajal, ni spadala med premožnejše. Dejstvo, da so se nekateri predniki v njegovi rodbini ukvarjali s kovaštvom, je verjetno vsaj v določeni meri vplivalo, da se je tudi on svojo podjetniško žilico odločil preizkusiti v kovinarstvu. Srečno naključje je hotelo, da je svoj izreden podjetniški talent izkazal ravno v Celju.

Per saperne di più

Preden je Adolf Westen st. stopil na pot samostojnega podjetnika, je bil trgovski potnik pri svojem stricu Haardtu, lastniku tovarne emajlirane posode v Knittelfeldu na Štajerskem. V tej službi je spoznal tudi slovenske dežele, kar je bilo odločilno za njegovo kasnejšo odločitev, da tukaj ustanovi svojo lastno tovarno emajlirane posode.  Preden pa je sprejel takšno odločitev, je leta 1890 Kranjski industrijski družbi (KID) predlagal, naj podjetje za izdelovanje emajlirane posode ustanovi na Gorenjskem, on pa bi kot njegov ravnatelj prevzel  tehnično in komercialno vodenje.  Ker se je vodstvu KID njegov predlog zdel preveč tvegan, ga je zavrnilo. Adolf Westen  st. se je zato odločil, da takšno podjetje ustanovi sam, vendar ne na Gorenjskem, ampak nekje na slovenskem Štajerskem. 

Kot kraj, kjer ga bo ustanovil, je izbral Celje oziroma Gaberje. Izbira bi bila težko boljša. »Lega mesta je bila za prodajo izdelkov  zelo ugodna. V vseh južnih avstro-ogrskih deželah in na vsem Balkanu ni bilo nobene takšne tovarne. Iz Celja je bil razmeroma lahek dostop v Italijo, Romunijo, Rusijo in na Bližnji Vzhod.«   Ker v Celju tedaj  razen Cinkarne ni bilo še nobenega drugega večjega industrijskega obrata, tudi ni bilo težko dobiti dovolj potrebne delovne sile. Zagotovljena pa je bila tudi oskrba s premogom kot energetskim virom, saj so bili v Zasavju in v bližnji okolici Celja številni premogovniki. 

Tako je Adolf Westen st. leta 1894 v Celju (Gaberju) ustanovil podjetje za emajliranje posode, ki  je ob ustanovitvi sicer imelo obrtni značaj, vendar je z njegovo ustanovitvijo položil temelje kasnejšemu velikemu industrijskemu obratu. Navezal je stike z ravnateljem štorske železarne Francem Dulo in celjskimi trgovci Ivanom Radakovitzem, Julijem Rakuschem in Viktorjem Woggom ter 30.  junija 1894 skupaj z njimi od celjskega podjetnika Petra Majdiča kupil zemljišče ob Teharski cesti.  Na njem je  dal postaviti barako, v kateri je nameraval emajlirati surovo posodo, ki bi jo dobival od svojega strica Haardta iz Knittelfelda.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Dr. Milko Mikola

Password

INDUSTRIJA, tovarna

Data di pubblicazione

26.08.2019 11:08

Ultima modifica

29.05.2019 12:14

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam