skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Westni – celjski veleindustrialci

Čeprav so Westni predstavljali največje industrialce ne le v Sloveniji marveč v vsej predvojni Jugoslaviji, se jih danes spominjajo le še nekateri starejši Celjani (Gabrčani), medtem ko večina ostalih verjetno zanje ni niti slišala. Westni so bili  po narodnosti Nemci. Njihov rod je izhajal  iz Lüttringshausena pri Remscheidu v Westfaliji.  Leta 1894 je v Celje prišel Adolf Westen starejši (1850–1942) in tu (v Gaberju) ustanovil obrtno podjetje za izdelovanje emajlirane posode, ki pa je že v nekaj letih preraslo v industrijski obrat. Kako hiter je bil njegov razvoj, pove podatek, da je do prve svetovne vojne bilo v njem  že okoli 1.000 zaposlenih, do druge svetovne vojne pa se je to število povzpelo že na okoli 2.000. 

Per saperne di più

Ker je Adolf Westen st.  živel samo za svoje podjetje, je  ostal celo življenje samski in si ni ustvaril družine. Leta 1895 je zato k sebi v Celje vzel nečaka Adolfa Westna ml. in Avgusta Westna, čeprav sta takrat  šele končala srednjo poklicno šolo.  Pri stricu nista uživala nikakršnih privilegijev in sta morala v njegovem podjetju trdo delati. Ko sta se tako dobro seznanila z vsemi fazami proizvodnje in s poslovanjem podjetja, jima je stric  leta 1912 prepustil njegovo vodenje, sam pa se je odselil v Gradec, kjer je živel do svoje smrti leta 1942.

Adolf Westen ml. (1877–1952) in Avgust Westen (1878–1960) sta se izkazala kot izredno sposobna podjetnika in dostojna naslednika svojega strica. Njima gre zasluga, da so Westni postali lastniki cele vrste podjetij v Sloveniji in drugje v Jugoslaviji. Že leta 1914 so postali lastniki Tovarne kemičnih izdelkov v Hrastniku d. d., leta 1929 pa še Kranjske industrijske družbe (KID) d. d., v lasti katere so bili poleg  jeseniške železarne tudi rudniki železove rude na Hrvaškem in v zahodni Bosni. Delnice so imeli tudi v Trboveljski premogokopni družbi (TPD). Poleg teh podjetij so Westni imeli svoja podjetja tudi v Italiji, na Poljskem in v Romuniji. Njihova podjetja v Jugoslaviji so bila povezana v Westnov jugoslovanski koncern, njihova podjetja na Poljskem in v Romuniji pa v Westnov Poljsko-romunski koncern. Skratka, Westni bili so veleindustrialci in podjetniki evropskega kova.  

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

dr. Milko Mikola

Password

INDUSTRIJA, tovarne

Data di pubblicazione

09.03.2018 12:46

Ultima modifica

09.03.2018 12:44

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam