skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Med Krasom in Brkini Per saperne di più
"Vremska dolina je svet med Vremščico in Brkini, kjer reka Reka naplavlja rodovitno zemljo predno ponikne v podzemni svet Škocjanskih jam. Vremska dolina je največja slovenska slepa dolina, kjer so ljudje rodovitno zemljo namenili kmetijskim površinam, gručasta naselja pa postavili na višji obrobni svet. V preteklosti je Vremska dolina slovela tudi kot dolina mlinov in žag. Zaradi pogostih poplav, ki so zalivale mline in rušile jezove, pa so ti  v prvi polovici prejšnjega stoletja začeli propadati. Zadnji delujoči je bil Dujčev mlin na Škofljah, ki je deloval vse do leta 1986. Danes nas na obstoj mlinov in žag spominjajo le še ruševine
Arheološke najdbe dokazujejo, da je bila Vremska dolina naseljena že pred Antiko. Tu so se naseljevala različna ljudstva, med katerimi so bili najpomembnejši Rimljani, ki so v Vremsko dolino prinesli svojo kulturo in znanje.
Dolina je bogata tudi s številnimi kulturnozgodovinskimi in sakralnimi objekti, med katere spadajo ostanki gradov Školj in Švarcenek, cerkve, kraške domačije bogate s kamnoseškimi mojstrovinami ter ostanki rudniške dejavnosti.
Vremska dolina obsega sedem vasi, v Krajevno skupnost Vreme pa spadata še vasi Gornje Ležeče in Podgrad pri Vremah."

http://tksdurbanscica.wordpress.com/vremska-dolina/

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, NASELJA, RAZGLEDNICE

Data di pubblicazione

05.12.2012 15:41

Ultima modifica

23.12.2014 08:48

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam