skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Vojna za Slovenijo

Slovenija je 25. 6. 1991 sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in tako postala samostojna in neodvisna republika. Sprejeta je bila tudi Deklaracija o neodvisnosti, Slovenci smo dobili nov grb, himno in zastavo. Naslednji dan, 26. 6. 1991 je Slovenija razglasila samostojnost. V četrtek, 27. 7. 1991 je Jugoslovanska armada začela splošen oboroženi napad na Slovenijo.

Per saperne di più

Cilj Jugoslovanske ljudske armade je bil prevzeti carinski nadzor na slovenskih mejah, odstraniti slovenske državne simbole in ponovno priključiti Slovenijo nazaj k Jugoslaviji. Oklepna vozila so krenila proti Novemu mestu in Ljubljajni iz Hrvaške, proti meji z Avstrijo iz Maribora, Tanki z Vrhnike so odpeljali proti letališču Brnik, iz Varaždina pa so krenili proti Ormožu. Slovensko predsedstvo je vse to obravnavalo kot nasilno posredovanje in poskus trajne okupacije naše države in ukazalo obrambo.

V obrambo so Slovenci na cestah postavili številne zapore iz tovornjakov, da bi onemogočili napredovanje Jugoslovanske ljudske armade. Zaporo so postavili tudi na Medvedjeku.

V naslednjih dneh je Slovenija okrepila blokade in mobilizirala nove enote. Vodtstvo je vsem dalo navodila, da morajo nasprotnika pripraviti k čim hitrejši predaji in paziti na varnost civilnega prebivalstva. Slovenske oborožene sile so kmalu nazaj prevzele nekaj mejnih prehodov, med njimi mejni prehod Rožna dolina in zaplenile skladišča Jugoslovanske ljudske armade. Slovenija je z zmago na mejnem prehodu Holmec dokazala, da bo kljub majhnosti naredila vse, da bodo Slovenci živeli v samostojni državi. Kamorkoli je vojska prišla, je za sabo pustila razdejanje (podrte stavbe, poškodovane ceste, uničene mejne prehode...).

Prizadevanja za ustavitev ognja so kmalu dosegla želeni cilj in 4. julija 1991 so se enote Jugoslovanske ljudske armade začele umikati v vojašnice. Sprejeta je t. Brionska deklaracija. Zadnja ladja s pripadniki Juguslovanske armade je koprsko pristanišče zapustila 25. oktobra 1991.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

VOJNA, SLOVENIJA, 20. stoletje

Data di pubblicazione

27.06.2016 07:37

Ultima modifica

25.10.2017 03:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam