skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Vodnjak v Cvetrožu

Zaselka Cvetrož in Lojevi sta med mlajšimi zaselki v Braniku. Cvetrož je nastal na rodovitnih naplavinah reke Branice med vinogradi, njivami in sadovnjaki. Ker je bilo tukaj nekoč veliko češenj, je dobil tudi zaselek ime po njihovem cvetenju.

Per saperne di più

Oba zaselka se nahajata južno od glavne ceste Sežana–Nova Gorica. Do njiju je mogoč dostop po asfaltirani cesti, ki se od glavne odcepi v križišču pri pokopališču, ali po kolovozni cesti od zaselka Birsi in nato čez betonski most čez Branico.

Med najlepše vodnjake v Cvetrožu sodi javni vaški vodnjak. Na njem je vklesana letnica izgradnje 1868. Po pripovedovanju naj bi bil globok 12 metrov. Leta 2004 so ga izpraznili do globine 8 metrov in ga obnovili. V načrtu so imeli popolno izpraznitev, čiščenje in obnovo, a jih je presenetil dež, ki je vodnjak ponovno napolnil z vodo. Tako so dela opustili.

 

DEJAVNOSTI NA UČNI POTI IN V UČILNICI (OPAZOVALNICA 9)

Sprehodi se nekoliko severneje od javnega vodnjaka, do bližnjega križišča in na prazen list nariši panoramsko risbo pokrajine, ki se nahaja severno.

Pojasni, zakaj je območje v okolici Cvetroža primerno za kmetijsko izrabo.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Jernej Krečič

Password

EKOLOGIJA, NARAVOSLOVJE, NARAVOSLOVNE UČNE POTI, VODE, vodnjaki, Branik

Data di pubblicazione

03.05.2016 07:43

Ultima modifica

28.08.2018 11:29

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam