skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Vodja delavske knjižnice

Ob veliki politični aktivnosti se je leta 1926 zaposlil pri Delavski zbornici, kjer je prišlo do izraza predvsem njegovo prizadevanje za izboljšanje splošne izobrazbe delavstva. Delavska zbornica ga je poleti leta 1926 poslala na študijsko potovanje v Avstrijo in na Češkoslovaško, kjer je preučeval delovanje socialističnih prosvetnih organizacij. Po vrnitvi je organiziral prosvetni odsek Delavske zbornice v Gradišču 2 (danes Slovenska cesta). Per saperne di più

Prosvetni odsek je organiziral različna izobraževanja delavcev: knjigovodske tečaje, tečaje prve pomoči, predavanja s skioptičnimi slikami, politično šolo. Že 15. 9. 1926 je na njegovo pobudo začela delovati čitalnica, ki je imela na začetku okoli 70 časopisov in revij in konec septembra še knjižnica z okoli 5000 strokovnimi in poljudnoznanstvenimi knjigami. Štukelj je kot tajnik Delavske zbornice in vodja knjižnice ostal vse do maja 1945.

Zaradi izobraževalnega pomena je prednost dajal družboslovju in strokovni literaturi. Pri delu v knjižnici je posebno pozornost namenjal:
- nabavni politiki;
- informiranju včlanjenih in potencialnih bralcev, se pravi odpiranju navzven;
- evidentiranju in analiziranju opravljenega dela, ki sta podlaga za načrtovanje;
- vzgoji bralcev (navajanje na knjižnična pomagala).

Poleg tega so ga zanimale tudi povratne informacije. Zato je izredno pomembno njegovo Poročilo Prosvetnega odseka delavske zbornice v Ljubljani za leta 1926–1931, saj gre za prvo moderno statistično analizo potreb knjižnice – o željah in potrebah bralcev. Njegov pristop je bil uspešen, saj se je knjižnica kmalu razširila in se oktobra 1928 preselila v palačo Delavske zbornice na Miklošičevi cesti. Čitalnica je imela tam na primer na razpolago že 177 naslovov periodičnega tiska. Delavska knjižnica je bila leta 1950 preseljena v Delavski dom, kjer je ostala do leta 2002. Politična angažiranost Cirila Štuklja in predvsem njegova socialistična politična usmeritev sta večkrat sprožali težave. Tako je decembra 1929 banovinska uprava odredila revizijo knjig, ki je pol leta hromila redno delovanje knjižnice.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

societa

Password

KNJIŽNIČARJI, SLOVENSKI PREVAJALCI, Štukelj, Ciril

Data di pubblicazione

25.07.2011 11:24

Ultima modifica

03.08.2011 10:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam