Mappa  
Vinica je stara naselbina, ki je bila v srednjem veku zaradi svoje pomembne strateške lege povzdignjena v trg. Ob turških vpadih je tu vodila ena od glavnih vpadnih poti. Takrat sta grad in trg dobila močno protiturško obzidje. Spomin na tiste čase je v teh krajih, skozi pripovedke, še zmeraj živ. Iz tega kraja se je v preteklosti zaradi revščine v Ameriko izselilo veliko ljudi.Grad na skalni pečini nad Kolpo se omenja že v 11. stol., v lasti so ga imele različne plemiške družine, proti koncu 19. stol. pa je začel propadati.
Vinica je rojstni kraj Otona Župančiča. V hiši, ki stoji na mestu njegove rojstne hiše, sta urejeni spominski zbirki tega velikega pesnika in spominska soba Otona Berkopca, še enega znanega Viničana, ki se je prav tako izkazal na literarnem področju. Bil je bibliograf, literarni zgodovinar, publicist in prevajalec. Večino svojega ustvarjalnega življenja je preživel v Pragi. Med drugim je prevajal Župančičeve pesmi v češčino.
Izvor imena in viniški grb
Ime naj bi Vinica dobila po vinu – lat. Vinitum. Po nemško se je imenovala Weinberg. Na trškem grbu je upodobljen rdeč ptič grajf z razprostrtimi krili na modri podlagi. V krempljih drži rdeč grozd.
Poldka Bavdek
Svojo prvo službo je kot učiteljica nastopila v Starem trgu ob Kolpi leta 1900, vendar je že naslednje leto prišla v Vinico, kjer je službovala kar 37 let. Tu jo je tedanji nadučitelj Franjo Lovšin navdušil za ljudske vezenine. Preučevala je ornamentiko in tehniko vezenja, ga popularizirala in vpeljala v belokranjske šole. Ko je Albert Sič vzorce objavil v knjigi, se je njeno vezenje razširilo po vsej Sloveniji.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam