skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Viktor Parma (1858 -1924)

Dirigent, glasbenik, pravnik in skladatelj Viktor Parma se je rodil v Trstu slovenskemu očetu in italijanski materi. Viktor se je leta 1876,  dotlej ga je osebnostno oblikovalo večnacionalno okolje habsburške monarhije, v Celovcu dokončno odločil za slovensko narodno pripadnost. Leta 1881 je končal študij prava na Dunaju. 

Per saperne di più
Na Dunaju je ob študiju prava obiskoval tudi predavanja skladatelja Antona Brucknerja.

Leta 1890 je prišel v Litijo. Star je bil 32 let. Služboval je kot okrajni glavar v Litiji. V teh letih so v Litiji delovali Luka Svetec, Peter Jereb, Ljudmila Roblek in ostali. Parmi, kot zavednemu Slovencu je takšno vzdušje ustrezalo, zato je dobil dodaten navdih za komponiranje in prodor slovenske nacionalne opere.

Skladal je valčke, polke in drugo salonsko glasbo. Bil je dober prijatelj s Francem Pleničarjem, saj je bil tudi on ljubitelj glasbe. Kasneje sta ustanovila glasbeno zasedbo Veseli vrabci. Po končani 1. svetovni vojni je deloval kot zborovodja v Mariboru. V glasbenih krogih v Ljubljani so ga imeli za glasbenika in skladatelja samouka. Ustvaril je več opernih del in bil doma najpopularnejši operni skladatelj svojega časa. Ustvaril je več opernih del, med najbolj znanimi so opere Zlatorog, Caričine Amazonke, Ksenija in Urh, grof celjski.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Password

Litija, SKLADATELJI, Valvazorjev trg, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Data di pubblicazione

20.04.2011 11:41

Ultima modifica

18.02.2018 20:15

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam