skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Vijoleta Smolej - Igre moje mladosti

Vsebino predstavlja zgodba Igre moje mladosti, ki jo je napisala Vijoleta Smolej in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Per saperne di più

Avtorica je otroška leta preživela na Blejski Dobravi pri Jesenicah. Spominja se vrstnikov, s katerimi se je igrala, in otroških iger, kot so risentanc, zemljo krast, trden most, bela lilija, skrivavc, med dvema ognjema in različnih iger z žogo ter badmintona. V nadaljevanju igre tudi opiše. Ob večerih so se doma igrali volk in kozliči, frtavko, človek ne jezi se, črnega Petra in domine. Deklice so se rade igrale tudi trgovino. Posebej zabavno je bilo, ko uprizorili prodajo radiev. Otroci so posedli po tleh, kupec pa je vsakega posebej preizkusil tako, da ga je prijel za uho in radio je zapel ali deklamiral. Igra se je ponavljala do zadnjega radia. V nadaljevanju avtorica opiše tudi igre v naravi, med katerimi je bilo najbolj priljubljeno klinčkanje. Igro, ki jo pri njih doma igrajo še danes, tudi opiše. Prispevek zaključi z opisom iger s pirhi, štrucanja in kotalucanja, ki so jih igrali za velikonočne praznike. Dokument vsebuje tudi fotografiji otrok pri igri na Blejski Dobravi leta 1961, ki sta last Vijolete Smolej.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Data di pubblicazione

03.05.2020 19:58

Ultima modifica

03.05.2020 19:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam