skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Negativi fotografij Vena Pilona

V Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici se v osebnem fondu dr. Engelberta Besednjaka (SI_PANG/1133) ter v fondu Zale (Rozalije) Vuk, por. Besednjak (SI_PANG/1169) nahaja okrog 181 negativov Vena Pilona, ki predstavljajo posnetke primorskih krajev in ljudi, običajev iz zgodnjih dvajsetih let 20. stoletja. V letu 2017 je Pokrajinski arhiv v Novi Gorici te negative digitaliziral in jih shranil v posebno zbirko.

Per saperne di più

Zbirka sodi v sklop Pilonovega zgodnjega fotografskega ustvarjanja, ko se osredotoča na prizore vsakdanjega življenja in običajev v kmečkem okolju Primorske. Fotografije so dokumentarnega značaja in so del serije Fotografije, razglednice, negativi v osebnem fondu dr. Besednjaka.

Originalne fotografije Vena Pilona hrani Slovenski etnografski muzej (SEM) v albumu Primorsko: pokrajina, ljudje, arhitektura itd. RA 222, nekaj pa tudi Pionova galerija Ajdovščina (MUSEU.MS/ COLLECTION (MUSEUMS OF THE WORLD: PILON GALLERY/ ZBIRKA VENA PILONA) 

Pilon je leta 1928 podaril Slovenskemu etnografskemu muzeju (SEM) 179 fotografij, Milko Matičetov jih je leta 1946 uredil v album Primorsko. Pokrajina, ljudje, arhitektura, itd. (137 enot). Danes album obsega 153 enot (hrani SEM), 21 pa jih hrani Pilonova galerija Ajdovščina.

 

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Ivanka Uršič (Pokrajinski arhiv v Novi Gorici), Tina Ponebšek (Pilonova galerija Ajdovščina)

Password

FOTOGRAFIJE, Vipavska dolina, Kras

Data di pubblicazione

05.07.2019 16:38

Ultima modifica

01.08.2019 06:39

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam