skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

V znamenju gospodarske rasti

Pospešena industrializacija je sprožila hitro rast predmestij in primestnih naselij, ki so imela še pred nekaj desetletji popolnoma kmečki značaj. Država in zasebni podjetniki so v mestu in okolici ustanavljali nova podjetja in Celje se je v drugi polovici 19. stoletja začelo razvijati v eno najpomembnejših industrijskih središč na Slovenskem. Tekma med slovenskim in nemškim kapitalom je zaznamovala vsa področja javnega življenja.

Per saperne di più
V nekaj naslednjih desetletjih je mesto dodobra spremenilo svojo podobo. Prej kmečko primestno naselje Gaberje se je po ustanovitvi državne Cinkarne in Westnove tovarne emajlirane posode spremenilo v središčno industrijsko in delavsko predmestje Celja, v mestnem jedru pa so začele rasti reprezentativne zgradbe. Spremembe so zaznamovale tudi razmerje med nemškim in slovenskim prebivalstvom, saj sta leta 1867 uvedeni dualizem in liberalna ustava sprostila politično življenje v monarhiji. Že spomladi istega leta na občinskih volitvah v mestni odbor ni bil izvoljen noben Slovenec in sožitje med obema narodoma je postalo neponovljiva preteklost. Slovensko geslo »Svoji k svojim« in nemško »Hie Deutsche – hie Slowenen« je bilo v javnem življenju izvedeno do skrajnosti.

Kljub temu, da si je Celje v 80. letih prislužilo »ugled« nacionalno najbolj razvpitega mesta v monarhiji, je konkurenca med nemškim in vedno bolj prodornim slovenskim kapitalom na gospodarsko podobo mesta vplivala kot adrenalin. S koncem prve svetovne vojne in razpadom monarhije se je nemška prevlada v Celju končala, še vedno pa so Nemci predstavljali močno gospodarsko in kasneje tudi lokalno politično silo. Odprl se je nov – balkanski trg z novimi poslovnimi priložnostmi, tako da je pisatelj in politik Anton Novačan je leta 1922 celo zatrdil: »Celje je najperspektivnejše mesto v celi državi.«

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam