Mappa  

Ustanovitev Narodne čitalnice v Šmarju pri Jelšah leta 1883

Jeseni leta 1883, ko je prišel v Šmarje za kaplana pesnik in duhovnik Anton Aškerc, se je takoj vključil v šmarsko kulturno življenje. S pomočjo nadučitelja šmarske ljudske šole Franca Jurkoviča, ki je vodil tudi okrajno šolsko in učiteljsko knjižnico, je vplivnemu veleposestniku Francu Skazi pomagal pri ustanovitvi »Prve šmarske čitalnice«. 16. decembra so izvolili odbor, ki je bil pooblaščen za odločanje o čitalnici. Predsednik čitalnice je bil Franc Skaza, podpredsednik dekan Martin Ivanc, knjižničar Slavko Flis, blagajnik Janez Lešnik, tajnik Anton Aškerc, prvi odbornik Janez Anderluh, drugi odbornik Gašpar Senica. 

Narodna čitalnica v Šmarju pri Jelšah, ustanovljena 16. decembra 1883 je dobila svoje prostore v hiši dr. Huga Kartina, kjer je bila kasneje tudi Posojilnica in hranilnica. V čitalnici, ki je ustvarila velik kulturni razmah v Šmarju, so se zbirali tržani ob branju knjig in časopisov, pogosto pa so prirejali veselice s petjem, plesom, deklamacijami in igrami.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Mateja Žagar

Password

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Data di pubblicazione

18.01.2019 12:15

Ultima modifica

18.01.2019 12:14

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam