skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ustanoviteljstvo da, denarja ne

Nad gla­silom so se zgrinjali temni oblaki. Nihče si ni mislil, da bo ukinitev okrajev leta 1965 tako močno posegla v poslovanje časnika. Sedaj enajstč­lanski kolektiv Celjskega tednika je praznoval 20-letnico svojega tednika v problematičnem vzdušju. Kljub vsemu je bila ob tej priložnosti v SLG slavnost­na akademija, izdali pa so tudi jubi­lejno številko, ki je bila 949. po vrsti.

Per saperne di più
Dokler je bil Celjski tednik še glasilo Okraj­nega odbora SZDL Celje, s financira­njem ni bilo težav. Ko pa je okraj prene­haI obstajati, naj bi ustanoviteljske pravice in skrb za financiranje prevzele občine bivšega celjske­ga okraja (brez posavskih občin, ki so bile ustanoviteljice Dolenjskega lista). Razen občine Velenje, ki je ustanovi­la svoj časopis Rudar, in občine Slo­venske Konjice, kjer so trdili, da jim zadošča drugo časopisje, so ustanovi­teljice Celjskega tednika postale vse ostale občine bivšega celjskega okra­ja. Kot je pri sodelovanju pogosto v na­vadi, sta se le dve zavezali v celoti prispevati denarni znesek, ki je odpa­del nanju, ostale pa so bile pripravljene prispevati le del predvidenega zneska.
Celjski tednik je neneh­no spreminjal ceno, seveda navzgor, podobno kot ostale dobrine tistega ča­sa, toda začuda njegova naklada ni padla. Celo nasprotno, novembrske in de­cembrske številke so natisnili v »20.000 izvodih in jih tudi razproda­li«.
Lahko si mislimo, da tudi delovni pogoji kolektiva, ki so ga sestavljali vsega hudega vajeni in prekaljeni »borci za objektivno resnico«, v tem prazničnem letu niso bili rožnati. Poleg glavne­ga urednika Rudija Lešnika in odgo­vornega urednika Draga Hribarja so tednik po rubrikah urejali: notranjo ru­briko (edina dama med celjskimi no­vinarji) Ivica Burnik, zunanjo rubri­ko Janez Sever in gospodarsko rubri­ko Jože Klančnik, njim pa je bilo v pomoč nad 80 stalnih zunanjih sode­lavcev. Za tehnično plat je skrbel Bo­rivoj Wudler, v upravi pa so najraz­ličnejše posle opravljali Danica Fre­ce, Kazimir Mermolja, Jože Strop­nik, Džela Perc in Manja Fonda.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

societa

Autore della collezione digitale

Janko Germadnik

Password

ČASNIKI, ČASOPISI

Data di pubblicazione

18.11.2010 08:15

Ultima modifica

21.02.2018 07:47

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam