skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Začetki trgovskega podjetja v Litiji

Rodbina Bergmann je skupaj z družino Lebinger na prelomu iz 19. v 20. stoletje pomembno krojila trgovsko ponudbo na litijskem področju. 

Per saperne di più

Heinrich Lebinger starejši, oče prvega litijskega župana Hinka Lebingerja, je v Litijo prišel s Ptuja. Njegova mama Johanna je bila na Ptuju vplivna gospa, saj je bila znana gostilničarka. Najbrž je sin podedoval njeno podjetnost. Mogoče pa je celo na njeno pobudo kot mlad fant skupaj s Karlom Bergmannom v Litiji odprl trgovino. Fanta sta se kot vajenca spoznala v Ljubljani, v neki židovski trgovini. V Litiji sta tako okoli leta 1890 odprla prvo trgovino z mešanim blagom Lebinger & Bergmann. Stala je poleg cerkve, na današnjem naslovu Valvazorjev trg 6. Ko je poslovanje steklo, sta trgovca zgradila novo stavbo na nasprotni strani ceste, okrog leta 1898, domačini so stavbi rekli Pri škofu (zaradi bližine cerkve, posvečene škofu svetemu Nikolaju). Svojo dejavnost sta oglaševala z izdajanjem razglednic. Prvo protipotresno zgradbo v Litiji je leta 1937 kupilo Prosvetno društvo Litija, pozneje je bila nacionalizirana.

Danes je hiša poslovna stavba KGZ Litija, v njej so tudi prostori Deželne banke. Sedanji naslov hiše je Valvazorjev trg 3, nekdaj pa je bilo tu Pri škofu 9, uradno Litija 9.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Aleksandra Mavretič

Password

RODBINE, TRGOVINA

Data di pubblicazione

08.12.2017 08:24

Ultima modifica

08.12.2017 08:22

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam