skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Rodila se je 22. decembra 1930 v Podvinu pri Polzeli.  V njenem rojstnem kraju še vedno stoji skromna hiša, v kateri je ugledala svet. Od leta 2001 je kulturni spomenik lokalnega pomena. Hiša je vključena v »Učno pot v objemu polzelskih gričev«, občina pa načrtuje njeno obnovo. Učenci Osnovne šole Polzela so jo leta 2014 opisali v turistični nalogi:

»V naselju Kopank v Podvinu pri Polzeli se nahaja Zalesnikova domačija, kjer se je leta 1930 rodila naša Neža Maurer. Leta 2001 je občina hišo odkupila in jo z odlokom razglasila za kulturni spomenik. Ta pritlična, delno lesena hiša s predelano črno kuhinjo naj bi nastala, po zasnovi sodeč, v sredini 19. stoletja. Kletni del je narejen iz kamenja, gornji pa iz lesenih brun. Ob hiši je narejen kamnito-lesen prizidek, ki je povezan pod enotno streho. Hiša je ena izmed redkih še ohranjenih v bližnji in daljni okolici, ki nam izpričuje način življenja, gospodarjenja in bivanja v preteklosti. Posebno pa je pomembna Zalesnikovi Nežiki, pesnici in pisateljici Neži Maurer.«

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Maurer Škofič, Neža

Data di pubblicazione

01.06.2021 07:20

Ultima modifica

01.06.2021 06:38

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam