skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Oris dobe : čas emancipacije žensk

Dandanašnji smo ženske v večjem delu t. i. razvitega sveta enakopravne z moškimi. Četudi to še ne pomeni, da smo tudi povsem enakovredne, enako obremenjene, zastopane in da imamo povsem izenačene možnosti, a vendarle − v zadnjem stoletju in pol so si pogumne ženske izborile, da se v večini držav sveta lahko skupaj z moškimi izobražujemo, delamo, kandidiramo, odločamo o rojstvu otrok, vozimo, se rekreiramo, zabavamo, hodimo same po ulici, potujemo in se oblačimo kakorkoli želimo … Sliši se vsakdanje, pa še ne tako daleč nazaj ni bilo in marsikje po svetu še vedno ni.

Žlahtne Gorenjke Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer so odraščale in se oblikovale v viharnem času, ko so ženske premikale dolgo ukoreninjeno miselnost, da so manj vredne in manj sposobne od moških. Vsaka po svoje je za svojo samouresničitev in za napredek v odnosu do žensk na sploh premikala ovire z dejanji, ki navdušujejo še danes.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Gorenjska, Kranj, ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Stupan, Helena, Puhar, Helena, Maurer Škofič, Neža

Data di pubblicazione

01.06.2021 07:20

Ultima modifica

31.05.2021 08:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam