skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Tretji dogodek: Maja Čakarić in dr. Tone Smolej

V spletnem pogovoru, ki smo ga pripravili preko zoom aplikacije 3. decembra zvečer, smo spregovorili z novinarko Majo Čakarić in dr. Tonetom Smolejem, rednim profesorjem na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Skozi prizmo imagologije, ki se ukvarja s podobami tujih dežel in narodov v posameznih književnostih, smo raziskovali, kakšne podobe Ljubljane in njenih prebivalcev so v svojih delih zapisali tuji avtorji, ki so prišli in še prihajajo v naše mesto.

Per saperne di più

Maja Čakarić

Majo Čakarić po končanem študiju primerjalne književnosti in literarne teorije na ljubljanski Filozofski fakulteti deluje v medijih. Dolga leta je sodelovala v uredništvu medijske hiše Delo, nato je za spletni portal vest.si pripravljala videoposnetke, od leta 2017 soustvarja podcast Strašno hudi (zvočni potreti o zanimivih posameznikih), od leta 2018 pa je tudi članica uredništva Oštro.si, centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji.

dr. Tone Smolej

Dr. Tone Smolej je redni profesor in predstojnik na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Na tej fakulteti je študiral primerjalno književnost in francoščino, izpopolnjeval se je na Dunaju, Poljskem in v Franciji. Doktoriral je leta 2003 z disertacijo o slovenski recepciji francoske naturalistične proze.

Raziskuje imagologijo, tematologijo in zgodovino primerjalne književnosti. Podpisal se je že pod več knjig, med drugim Slovenska recepcija Émila Zolaja (1880–1945) (2007), Iz francoskega poslovenjeno (2008), »Kaj večega poskusiti in postati«: slovenski pisatelji dunajski študentje (1850–1926) (2015) ter Slovenska književnost in visoka šola: Gradec, Dunaj, Praga, Krakov, Ljubljana (1839 – 1943) (2020).

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

letteratura

Autore della collezione digitale

Erika Marolt

Password

literarni večeri

Data di pubblicazione

31.12.2020 13:41

Ultima modifica

31.12.2020 13:33

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam