skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Thea Schreiber Gammelin: slikarka, pastorjeva hči, dušna sestra Alme M. Karlin

Se spomnite Thee? Seveda se je spomnim!

»Tiste Švedinje. Nemke. Zelo visoke. Vedno v plašču in dolgem krilu. Z nahrbtnikom. Vedno s psom. In z vozičkom. Tiste čudakinje. Markantne ženske. Izjemno prijazne. Pripravljene pomagati. Tiste čarovnice. Kako smo se je bali! Tiste, ki je z Almo živela.« Tako se Celjanke in Celjani spominjajo Thee Schreiber Gammelin, nemške slikarke in tesne prijateljice ter sodelavke pisateljice in svetovne popotnice Alme M. Karlin. Leta 2016 je minilo 110 let od Theinega rojstva in 85 let od njenega prvega prihoda v Celje.

»Ne čudim se, da imajo Celjani tako nasprotujoče si predstave o Thei. Imeli so jih tudi o Almi. O sebi in svojih pogledih nista nikoli z nikomer razpravljali, zato so si ljudje ustvarili svoje predstave,« pravi Ljubljančanka Silva Požar (roj. 1929), vnukinja Kamile Baš, por. Mohorič, sestrične Alme M. Karlin. Družini Karlinov in Bašev sta bili izjemno močno povezani. Na teto Almo, kakor ji pravi, goji ljubeče spomine, v lepem spominu ji je ostala tudi Thea Schreiber Gammelin.

»Slikarka? Pastorjeva hči, ki je napovedovala smrt?« Tako pa so se Schreiber Gammelinove spominjali starejši prebivalci Kühlungsborna, nemškega mesteca na obali Baltika, ko je o njej konec osemdesetih let prejšnjega stoletja začel poizvedovati Matthias Burkhardt, evangeličanski pastor, ki je v letih 1987–2007 živel v istem župnišču, v katerem se je rodila in odraščala.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Barbara Trnovec

Password

Thea Schreiber Gammelin, Alma M. Karlin

Data di pubblicazione

13.12.2019 12:50

Ultima modifica

13.12.2019 12:52

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam