skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ta ʹn ta druj iz Tantadrujeve dežele: pomembne osebnosti šolskega okoliša Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči

Raziskovalno nalogo Ta ʹn ta druj iz Tantadrujeve dežele je v šolskem letu 1999/2000 izvedlo 41 učencev 8. a[1] in 8. b[2] razreda Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči pri pouku slovenskega jezika. (Ta ʹn ta druj pomeni "ta in oni" iz dežele, v kateri je živel tudi Tantadruj, književna oseba iz Kosmačevega dela.)

Učenci so pod mentorstvom učiteljice Danice Taljat zbrali veliko gradiva o pomembnih osebnostih s področja kulture, umetnosti, znanosti, domoljubja … in vse skupaj januarja 2001 objavili tudi v brošuri. V zborniku je predstavljenih kar 47 pomembnih osebnosti iz mostarskega šolskega okoliša, ki si sledijo po kronološkem zaporedju od skladatelja Jakoba Gallusa Carniolusa, živel je v 16. stoletju, pa do 1952. leta rojenega slikarja Borisa Y. Božiča. Predstavljene so znane in manj znane osebnosti, narodni buditelji, duhovniki, tigrovci, deželni poslanci, likovni in besedni umetniki ...

Per saperne di più

"PRAVILI SO JIM GORJANI.

Tako so namreč nekoč v Gorici poimenovali vse rojake, ki so bili doma v gorah, to je v krajih od Solkana navzgor po Soči. Verjetno to ime izhaja iz furlanskega poimenovanja Montanari, ki je imelo slabšalni prizvok. Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika ima beseda gorjan ta prizvok še danes: pomeni namreč nerodnega in neuglajenega človeka, pravega hribovca, ki še pozdravi ne.

Gorjani so potemtakem bili tudi naši predniki, živeči na območju našega šolskega okoliša: naši pradedje, dedje, očetje … s šentviškogorske planote, Trebuše, Baške grape, Loma, doline reke Idrijce, Mosta na Soči in okolice.

S ponosom lahko ugotavljamo, da je med temi hribovci zraslo ogromno pomembnih ljudi, ki na različnih področjih daleč odstopajo od povprečnosti. Našim krajem so dali neizbrisen pečat, mnogi so pomembni tudi za širši slovenski prostor, prenekateri izmed njih je ponesel slavo naše domovine v svet.

Ob tem se nam je postavil problem, po kakšnih kriterijih zbrane osebnosti predstaviti. Nismo si drznili govoriti o večji ali manjši pomembnosti enega ali drugega, zato smo jih razvrstili preprosto kronološko. Tudi dolžina teksta ne pomeni večje ali manjše pomembnosti predstavljene osebe. Gre pač za delo različnih učencev. Nekateri so bili bolj, drugi manj temeljiti, nekateri bolj, drugi manj izvirni, nekateri so posegali po različnih virih, drugi so se zadovoljili samo s citati … Ta različnost se odraža tudi v samih besedilih in ker naj bi to bilo v prvi vrsti predvsem delo učencev, kot mentorica pravzaprav niti nisem imela pravice preveč posegati vanj. Učence sem samo usmerjala in preverjala verodostojnost podatkov, kjer je to bilo mogoče. Besedila sem tudi lektorirala.

Prav mogoče je, da so učenci koga, ki bi moral biti zraven, tudi prezrli. Nehote, seveda. Naj bo to izziv za vse, ki so usposobljeni za strokovno bolj poglobljeno delo. Mi pa bomo veseli vsake dobronamerne pripombe, ki jo bomo ob morebitni dodelavi naloge upoštevali.

Na koncu bi se radi zahvalili vsem, ki ste nam bili pripravljeni pomagati pri zbiranju gradiva in pri izdaji brošure.

PONOSNI SMO, DA SMO POTOMCI GORJANOV."

Mentorica Danica Taljat in učenci 8. razredov v šolskem letu 1999/2000

Vsebina brošure je postala osnova za kulturni program ob 8. februarju 2001: Predstavitev šolskega okoliša v pesmi, sliki in predvsem besedi. V kulturnem programu so sodelovali učenci in učitelji osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči, pa tudi zunanji sodelavci mostarskega šolskega okoliša: Turistično društvo Most na Soči, g. Žarko Rovšček z diapozitivi šolskega okoliša, ki so se ujemali z umetniško besedo naših rojakov, MePZ Zdravko Munih Most na Soči, pisatelj Saša Vuga.

Na prireditev so bile povabljene vse v brošuri omenjene še živeče osebnosti – odzvalo se je sicer vseh devet, udeležilo pa sedem: Boris Yuri Božič, Martin Rovšček, Saša Vuga, Ivo Božič, Marjan Fratnik, Jožko Kragelj in sin takrat 92-letnega Jožefa Šuligoja. Vabljene goste so učenci obdarili z brošurami in »ščurkovimi skednji« – na novo odkritimi igračami iz Pregljevega otroštva, ki so jih posebej za ta dan izdelali učenci pri tehničnem pouku.

 

[1] Aljaž Bevk, Primož Božič, David Dobravec, Natalija Doljak, Robert Jereb, Boštjan Klemenčič, Jasmina Kobal, Marjetka Kofol, Matevž Lesjak, Andrej Levpušček, Dolores Lipušček, Irena Mrak, Dejan Mravlja, Jasmina Munih, Aljoša Ostrožnik, Katja Ozebek, Tomaž Ozebek, Ana Podgornik, Polona Pregelj, Primož Šuligoj, Klemen Valentinčič.

[2] Tamara Benedejčič, Andreja Corn, Uroš Cvek, Marjana Črv, Blaž Dobravec, Anja Fortunat, Danijela Fratnik, Matej Gololičič, Petra Hvala, Igor Kikelj, David Klinkon, Gregor Kofol, Renato Kofol, Špela Kovačič, Teja Kranjc, Ana Lapanja, Maja Leban, Karmen Purgar, Monika Purgar, Nena Taljat.

Fotogalleria

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

BIOGRAFIJE, ZGODOVINA

Data di pubblicazione

11.01.2017 08:57

Ultima modifica

15.01.2019 13:26

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam