skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Sv. Mihael – mladenič plemenite postave z razpoznavnimi atributi

Kadar govorimo o videzu nadangela Mihaela, gre za izključno mladeniča plemenite postave ali močnega mladega moškega brez brade. Nekje od 10. do 15. stoletja je prevladoval na upodobitvah bolj dekliški tip, v visoki renesansi pa nastopi nov tip upodobitve mladostniškega, močnega, možatega značaja, ki prevladuje v upodabljanju Mihaelovega boja s Satanom.

V zgodnjekrščanskem in poznejših obdobjih je Mihael v vlogi božjega glasnika ali stražarja paradiža oblečen v tuniko in palij. Od zgodnjega srednjega veka naprej ga občudujemo tudi v tuniki in oklepu, med zmagoslavnim bojem z zmajem pa včasih nosi dalmatiko in rdeč palij. V baroku je Mihaelova postava nadnaravno velika, za njegovo fiziognomijo pa ostajajo značilne ženske poteze. Na glavi nosi trak z diademom ali čelnim križem, zelo redko z božjim očesom, v naših krajih ima pogosto na glavi čelado z okrasnim perjem ali brez njega; zelo redko nosi krono ali kronski diadem. V vzhodnokrščanskem svetu je pogosto upodobljen v vladarski noši z izvezenim šalom lorosom, včasih pa kot vojskovodja na konju in tudi kot vodja svetih vitezov. V srednjem veku pogosto nosi liturgična oblačila, posebej v vlogi božjega odposlanca ali tehtalca duš. V novem veku je največkrat oblečen v viteški oklep ali tuniko z zlato oklepno srajco. Njegova velika krila so večinoma iz belega perja, v nekaterih primerih so iz pavjega perja ali pozlačena, na nogah ima sandale ali rdeč dokolenski ščit, le izjemoma je v novem veku upodobljen bos.

Per saperne di più

V srednjem veku je pretežno upodobljen z nimbom, od približno leta 1400 naprej je pogosto brez nimba, v rokah pa drži glasniško palico in globus z znamenjem križa, kadar predstavlja vrhovnega božjega poveljnika. V vlogi varuha paradiža včasih drži labarum oziroma prapor; kadar se bori s Satanom ali apokaliptičnim zmajem, je oborožen s kopjem ali gorečim mečem, s ščitom ali palico s križem. Kot tehtalec duš v desnici drži plameneč meč in v levici tehtnico, ki je Mihaelov atribut, tudi kadar je v boju s Satanom. Njegova pogosta atributa sta še lilija in disk s Kristusovim monogramom, v bizantinski umetnosti pa kot vrhovni poveljnik včasih nosi kadilnico, knjigo in pozavno.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Gabrijela Kovačič

Password

KIPARSTVO, CERKEV, RELIGIJA

Data di pubblicazione

03.03.2021 09:22

Ultima modifica

03.03.2021 08:46

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam