skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Štirje rodovi rodbine Pahernik iz Vuhreda

Slovensko zavedna in napredna rodbina Pahernik iz Vuhreda je pomembno prispevala k razvoju Dravske doline in Pohorja na vseh področjih življenja, od gospodarskega, narodnostnega, kulturnega, socialnega do političnega. Največ sledi pa so pustili v Vuhredu in Marenberškem (Radeljskem) okraju.

Per saperne di più

Pahernikovi so bili pomembni in premožni veleposestniki, v lasti so imeli obsežne gozdove na Pohorju. Z njimi so zgledno gospodarili, se ukvarjali z žagarstvom, lesno trgovino, prevozom s splavi in šajkami po Dravi, električno oskrbo, pa tudi s hmeljarstvom, sadjarstvom in drugimi dejavnostmi.

V narodnostno mešanem obmejnem območju so kot zavedni Slovenci prispevali h krepitvi slovenstva in kulturnega življenja. V času med obema vojnama je njihovo delovanje seglo celo v parlamentarno politiko takratne Kraljevine Jugoslavije. Vseskozi pa so bili izjemno darežljivi. Podpirali so delovanje raznih društev in darovali denar za cerkve, domove, šole, otroke in študente. Med drugim so leta 1884 zgradili cerkev v Vuhredu.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Alenka Verdinek

Password

RODBINE

Data di pubblicazione

26.05.2016 11:00

Ultima modifica

31.05.2016 11:53

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam