skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Janez (1845–1903) in Marija (1849–1923)

Sin Janez Pahernik je prevzel vodenje posestva in trgovino z lesom ter z dokupi še razširil podedovano gozdno posest na Pohorju. Poročil se je z Marijo, hčerko posestnika in gostilničarja Franca Robiča iz Limbuša. V zakonu sta se rodila sinova Franjo in Janko.

Per saperne di più

Janez in Marija Pahernik sta leta 1892 darovala denar za poslikavo cerkve v Vuhredu. Čez sedem let je papež Janeza Pahernika, velikega dobrotnika domače in sosednih cerkva, odlikoval s srebrnim križcem »pro Ecclesia et Pontifice«.

»V marnberškem okraju slovi po svojem odločno narodnem mišljenju in po svoji iskreni ljubezni do rodne grude hiša Pahernikova. Iz te hiše so nesli k večnemu počitku dne 8. septembra 1923 vzor slovenske narodne žene in dobre matere, gospo M a r i j o P a h e r n i k o v o, roj. Robičevo, veleposestnico v  Vuhredu.(…) Ko je postala leta 1903 vdova, se je oklenila s podvojeno ljubeznijo svojih dveh sinov ter jima z najskrbnejšo vzgojo vcepila v srce vse one lepe lastnosti, ki so jo dičile v tako obilni meri.« (Koledar šolske družbe sv. Cirila in Metoda za navadno leto 1925)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Alenka Verdinek

Password

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

Data di pubblicazione

26.05.2016 11:01

Ultima modifica

26.05.2016 11:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam