skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Svetolucijska skupina je domovala na stičišču alpskih, panonskih, mediteranskih in balkanskih kultur. Med temi ljudstvi je že v času starejše železne dobe prihajalo do stikov in blagovnih izmenjav. Izmenjevali so si predvsem prestižne predmete, surovine, ljudi in živali. Per saperne di più
Povezava z Alpami je potekala ob reki Soči preko prelaza Predil, na Koroško proti severu. Sicer je materialna izmenjava na tem območju težje dokazljiva, lahko pa sklepamo, da je Hallstatt srednjeevropskim železnodobnim kulturam pomenil zakladnico soli, ki so jo uporabljali kot konzervans ter v kuhinji. Iz Baltskih dežel pa so v naš prostor uvažali jantar, ki so ga uporabljali za izdelavo nakita in različne okrasne predmete.

Redkeje naj bi uvažali predmete iz mediteranskega bazena, kot npr. dragocene grške in italske posode. Obstaja možnost, da so te predmete dobili v dar od popotnikov. Uvožene posode so do naših krajev prispele po morju do zadnjih grških postojank, od tam pa so se v notranjost širile po kopnem. Gre predvsem za steklarske in lončarske izdelke, ki so bili izredno kakovostni. Poleg tega so Grki in Etruščani takrat že imeli napredno lončarsko tehniko s hitro vrtečim se vretenom na nožni pogon. Da gre res za prestižne predmete dokazuje tudi to, da je bila velika večina teh izdelokov odkrita v bogatejših grobovih.

Fotogalleria

Informazioni

Password

Most na Soči, PRAZGODOVINA

Data di pubblicazione

18.10.2013 15:10

Ultima modifica

23.10.2013 12:07

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam