Mappa  
STEREOSKOP - stereo kukalo za gledanje stereo kart. Proizvajalec - ICA A.G., Dresden, Nemčija, cca. 1920. Hrani Tehniški muzej Bistra, inv. št. 28. Per saperne di più
Stereoskopija posnema človeški vid, ki je zaradi razdalje med obema očesoma sposoben ustvariti tridimenzioanlno sliko, torej omogoča globinsko dojemanje prostora. Posebna kamera, ki ima dve leči, postavljeni na tipično medočesno razdaljo (66,04 milimetra), posname dva vidna signala, pri čemer vsak od njiju predstavlja tisto, kar vidi posamezno oko. Stereoskop pa je naprava, ki tako posneto video gradivo gledalcu tudi prikaže z globinskim učinkom. Za izumitelja stereoskopije velja Charles Wheatstone. Leta 1838 se je poigral s posebno konstrukcijo ogledalc in dvema risbama, ki ju je namestil v posebno kukalo. Vsako oko je videlo eno samo polpodobo (eno od risb), možgani pa so vse skupaj poustvarili v eno podobo, ki je imela "navidezno" globino. Stereoskopija je doživela razcvet z razmahom digitalne tehnologije v kinematografiji, stereoskop pa nadomeščajo očala s polarizacijskimi lečami.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam