skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Štefka Cobelj - mentorica ljubiteljskim likovnikom

Ko se je Štefka Cobelj leta 1976 vrnila na Ptuj in prevzela vodenje ptujskega muzeja, je navezala tesne stike z likovnimi ustvarjalci amaterji, združenimi v Likovni sekciji DPD Svoboda Ptuj.

Per saperne di più
Rezultat teh stikov je bilo več razstav s katalogi, že leta 1976 Razstava likovnih amaterjev bratskih občin SR Hrvatske in SR Slovenije, nato še razstavi Likovna prizadevanja Ormožank in Ptujčank (1977) in Likovni amaterji Ptuja (1978), ki so bile na ogled v takratnem paviljonu Dušana Kvedra.
V letih 1979?1988 je Štefka Cobelj kot mentorica vsako leto sodelovala na likovnih kolonijah Likovne sekcije DPD Svoboda Ptuj, ki so potekale sprva v Majšperku, kasneje pa na Gorci ali na Borlu. Po zaključku kolonij so po različnih razstaviščih na Ptuju in v okolici vsakokrat pripravili razstavo izbranih del, ki so jih umetniki izbrali skupaj z mentorji.
Štefka Cobelj je bila tudi mentorica drugih likovnih kolonij, npr. likovne kolonije Elektrokovine Maribor, Krasmetala v Sežani ter likovne kolonije pri Sv. Tomažu.
Najopaznejši dosežek Štefke Cobelj na področju dela z ljubiteljskimi likovniki ustvarjalci je knjiga Ljubiteljski likovniki Ptuja, ki je izšla leta 1988 pod okriljem Zveze kulturnih organizacij Ptuj in prinaša predstavitev ptujskih likovnih ljubiteljev, članov likovnih sekcij prosvetnih društev iz Ptuja in okolice. Štefka Cobelj, ki je v času priprave knjige že resno bolehala, se je kljub temu z vsem žarom posvetila temu izzivu. Po naravi temeljita je knjigo napisala in jo oblikovala, poleg tega pa poskrbela tudi za glavne organizacijske zadeve, med drugim je zbirala denar za knjigo po delovnih organizacijah.
Štefka Cobelj, ki je natančno vodila evidenco o svojem strokovnem delu, je v življenjepisu zapisala, da je v zvezi z ljubiteljskimi likovniki na Ptuju bila avtorica 45 razstav, napisala 32 člankov, 14 zloženk in 4 kataloge ter bila 14-krat mentorica v slikarskih kolonijah.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mira Petrovič

Password

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Data di pubblicazione

31.05.2012 18:08

Ultima modifica

15.01.2019 12:55

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam