skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Spominska cerkev danes

Spominska cerkev kljub velikim preizkušnjam, ki jih je deležna v surovem gorskem svetu, ohranja svojo podobo. Pred popolnim propadom so jo ubranili restavratorski posegi leta 1934 in v 80-ih letih 20. stoletja. 

Per saperne di più

Uničil je ni niti potres leta 1998. Po celoviti obnovi je leta 2005 ponovno zasijala in se pokazala v vsej svoji veličini. 

Cerkev v Javorci je v lasti Občine Tolmin. Po ustanovitvi Tolminskega muzeja je za odprtost objekta nekaj časa skrbel Tolminski muzej, nato je to nalogo prevzela Lokalna turistična organizacija. Tolminski muzej strokovno skrbi za objekt, v njeni notranjosti je preuredil vitrino s predmeti ter sodeloval pri pripravi nominacije za znak evropske dediščine.

Spominska cerkev v Javorci je ohranila svoj prvoten namen – prostor za bogoslužje. Tu se vsako leto zvrstita vsaj dva mašna obreda. Leta 2016, ob stoletnici izgradnje, pa je bilo v Javorci še posebej slovesno, najprej 15. maja na praznik sv. Duha s katoliško mašo, nato 25. junija s pravoslavno mašo, osrednja slovesnost ob stoletnici cerkve pa je potekala 10. septembra 2016.  

Danes je Javorca prostor spomina, ki ga obiskujejo ljudje različnih narodnosti in veroizpovedi, kar je že bila želja njenih graditeljev. Predvsem v poletnih mesecih jo poleg domačih obiščejo številni turisti iz dežel nekdanje Avstro-Ogrske ter evropskih in drugih držav. 

Zaradi svoje odmaknjenosti od glavnih poti je bila v preteklosti zapostavljena, pa tudi vremenske razmere vplivajo na število obiskovalcev na letni ravni. Vendar tistim, ki jo obiščejo, truda in poti ni žal.

Obiskovalci tega izjemnega spomenika občudujejo arhitekturne detajle in njeno posebno barvito notranjost, hkrati pa pri njih pogled na v hrastova plošče vžgana imena 2565 padlih avstro-ogrskih vojakov vzbuja bolečino.

Kot izjemen kulturni spomenik je spominsko cerkev svetega Duha v Javorci prepoznala tudi Republika Slovenija in jo leta 1999 zaradi kulturnih, umetnostnozgodovinskih, zgodovinskih, arhitekturnih, krajinskih in drugih izjemnih lastnosti razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Njen širši pomen je zaznal Odbor za evropsko dediščino leta 2007, leta 2017 pa je Javorca izbrana v ožji izbor in se pridružuje druščini spomeniških območij z Znakom Evropske dediščine. Napis PAX (mir) in v času italijanske obnove dodan napis v latinščini “Ultra cineres hostium ira non superest” (»Onkraj pepela sovragov jeza premine« daje spominski cerkvi dodatno simbolno vrednost odpuščanja in miru. S svojo sporočilnostjo, izjemno arhitekturo, secesijsko zasnovo in notranjo barvitostjo je edinstven  kulturni spomenik in lahko rečemo, da gre za izjemno evropsko dediščino.

Javorca je danes kraj spomina. Osrednji objekt tega prostora je spominska cerkev Sv. Duha, biser secesijske arhitekture z izjemnim sporočilom, da je najpomembnejši mir, tisti notranji mir posameznika in mir na svetu ter s poudarkom na vrednoti složnosti med narodi in verami.

Javorca postaja prostor srečevanj in skupnega spomina na padle na soški fronti.

Pretežno iz lesa zgrajena spominska cerkev terja neprestano vzdrževanje. Po desetih letih od zadnje prenove so aprila leta 2016 v notranjost cerkve ponovno vstopili restavratorji in ji ponovno osvežili barve, leta 2017 je bil obnovljen zvonik. In tako kot leseni deli cerkve potrebujejo neprestano skrb, je treba neprestano opozarjati tudi na njeno krhko in ranljivo pretresljivo protivojno sporočilo in se truditi za mir.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Damjana Fortunat Černilogar

Password

CERKVE, krajevna zgodovina, OBNOVA

Data di pubblicazione

05.01.2018 12:17

Ultima modifica

06.01.2018 10:09

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam