skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Osrednje mesto namenjamo spominski cerkvi v Javorci, saj gre za najlepšo in edino ohranjeno secesijsko cerkev v Sloveniji z izjemnim sporočilom. 

Per saperne di più

Želja po miru je bila z napisom PAX (mir) izražena že v času gradnje – »kot sveti simbol, kot tolažilna obljuba, najlepša in najbolj ganljiva beseda, ki jo premorejo vsi jeziki tega sveta« (Wirth, 1916, str. 3).

Cerkev so zgradili avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade po načrtih dunajskega umetnika Remigiusa Geylinga (1878–1974) in pod vodstvom madžarskega gradbenika Géze Jablonszkyga (1876–1945) iz Budimpešte. Oltar v cerkvi je izdelal tirolski rezbar Anton Perathoner (1888–1965) iz St. Ulricha/ Ortiseija.

Remigus Geyling se je preizkusil kot arhitekt in izdelal načrte za cerkev, poskrbel za notranjo dekoracijo in poslikave, po vojni pa se je uveljavil kot izjemen scenograf in izumitelj posebne tehnike projiciranja na gledaliških odrih. Madžar Géza Jablonszky je kot vodja gradnje pomembno prispeval k uspešni izvedbi projekta. Z Geylingom je ves čas sodeloval in skrbel, da je gradnja tekla nemoteno. Kot dober organizator gradnje se je izkazal tudi po vojni. Pomembno vlogo v času gradnje spominske cerkve je odigral še rezbar Anton Perathoner. 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Damjana Fortunat Černilogar

Password

krajevna zgodovina, prva svetovna vojna, kapele

Data di pubblicazione

05.01.2018 12:17

Ultima modifica

07.09.2018 11:06

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam