Mappa  

Sovražna sreča mladega umetnika v prvi svetovni vojni

Jože Cvelbar, slovenski pesnik in slikar, je izgubil življenje v prvi svetovni vojni. Takrat je bil star komaj enaindvajset let. Per saperne di più
Rojen je bil 8. februarja 1895 v Dolnji Prekopi pri Kostanjevici na Krki v skromni kmečki družini, bil je najstarejši izmed desetih otrok. Po končani ljudski šoli v Kostanjevici je odšel na novomeško gimnazijo. Leta 1915 je hudo zbolel in bil je prepričan, da bo kmalu umrl. A ozdravel je in v začetku aprila je moral na nabor, kjer so ga še vsega slabotnega potrdili in mobilizirali. Kratko oficirsko usposabljanje je končal v Brežah in Mürzzuschlagu ter proti koncu leta 1915 prišel v Judenburg k domačemu 17. pešpolku, da se pripravi za odhod na bojišče. Prve dni leta 1916 je res odšel na fronto na Kras, in od tam na Tirolsko, kjer je bil 9. julija istega leta v Amlachu v tirolskih Alpah hudo ranjen. Umrl je dva dni kasneje, 11. julija, v brigadni sanitetni bolnici.
Njegova želja biti pokopan v domači zemlji se mu ni izpolnila, saj v vojni ni bilo misliti kaj takega. Zakopali so ga na Tirolskem, kjer se je njegova sled izgubila s tisoči drugih mrličev.

Fotogalleria

Informazioni

Password

Cvelbar, Jože, PISMA, SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Data di pubblicazione

22.12.2011 13:58

Ultima modifica

29.12.2011 11:55

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam