skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Soška fronta: maj 1915–oktober 1917

Na soškem bojišču se je od maja 1915 do oktobra 1917 odvilo enajst italijanskih in ena skupna avstroogrsko-nemška ofenziva, ki je fronto premaknila na reko Piavo. Per saperne di più
Najbolj krvavi boji z največ žrtvami so bili na južnem delu bojišča na Krasu. Italijanski vojni cilj je bil preko Krasa zasesti Trst in Gorico, se prek postojnskih vrat prebiti v notranjost Habsburške monarhije in jo izločiti iz vojne. Vendar pa se položaji v enajstih ofenzivah kljub velikemu številu mrtvih niso veliko spreminjali.

Ob odprtju soške fronte leta 1915 se je občutje ogroženosti povezalo z domoljubnimi čustvi. Italijanski vstop v vojno je vplival na bojevitost, ki je zaradi neuspehov na vzhodnem in balkanskem bojišču močno oslabela in se velikokrat sprevrgla celo v apatijo. Obramba ogrožene domovine je bila v zavesti Slovencev zaradi bližine vojne vse manj abstraktna in vojna v Posočju je postala boj za lastno ognjišče, dom in domovino.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam