Mappa  
V letih 1898–1903 je obiskoval petrazredno deško ljudsko šolo II (Fünfclassige Knabenvolksschule II am Domplatz 1) na sedanjem Slomškovem trgu. Več podatkov o šolanju ni znanih, ker arhiv šole ni ohranjen. Per saperne di più
Zanimiv je podatek, da je isto šolo v letih 1842–1846 obiskoval tudi Hermanov stric Gustav Kokoschinegg, ki jo v svojih spominih na kratko tudi omenja. Na Hermanovo vzgojo je zelo vplivala družina Kokoschinegg, ki je bila izrazito nemško usmerjena. O tem priča podatek, da je Hermanov stric Gustav Kokoschinegg v dunajskem parlamentu zastopal trdna stališča mariborskih Nemcev.
Pred svojim enajstim letom se je Herman Potočnik v jeseni leta 1903 preselil v (Bad) Fischau pri Dunaju. Prebival je v deškem internatu, ki je bil nekaj let pred njegovim prihodom namenjen posebej za osirotele sinove častnikov, šolal pa se je v c. kr. vojaški nižji realki, ki je delovala v letih 1898?1918.
 Njegov skrbnik je bil stric dr. Gustav Kokoschinegg, odvetnik v Gradcu. Na vpisnem listu je tudi podatek o predhodnem šolanju: zabeležena je zasebna vzgoja. Na klasifikacijskem listu c. kr. vojaške akademije v Mödlingu je kot osnovno šolanje že vpisana petletna deška šola.
Na vpisnem listu prvega letnika nižje realke je bil Herman opisan kot vesel, dobrosrčen in s spodobnim vedenjem. Sredi drugega letnika je bilo med opažanji zapisano, da je občasno raztresen, nadpovprečno sposoben. Poleg učenja materinščine, nemščine, se je v prvem letniku začel učiti češčino, v drugem pa tudi francoščino. Oba jezika se je učil tudi še na vojaški akademiji, tako da je oba jezika dobro obvladal. V prvem in drugem letniku je bil v razrednem ocenjevanju skoraj vedno v prvi tretjini najuspešnejših dijakov. Med predmeti je bil z oceno zelo dobro (sg – sehr gut) ocenjen v verouku, nemščini, prostoročnem risanju in telovadbi.
Šolanje je v letih 1907–1910 nadaljeval na triletni c. kr. vojaški višji realki v Weisskirchnu (Mähr. Weisskirchen, sedaj Hranice na Moravskem, Češka). Ob zaključku šolanja je maturo opravil 22. septembra 1910 na državni realki v Prossnitzu (sedaj Prost?jov na Moravskem, Češka).
20. septembra 1910 se je že vpisal na c. kr. vojaško tehniško akademijo v Mödlingu, ki jo je uspešno zaključil 18. avgusta 1913 kot poročnik, strokovnjak za železniške in mostovne gradnje. Na vpisni kvalifikacijski list je bil kot skrbnik še vedno vpisan tokrat kot dr. Josef Kokosnig (?), odvetnik v Gradcu.
Po opisu je imel Herman Potočnik rjave oči, lase in obrvi, širok nos, majhna usta, okroglo brado, podolgovat obraz in brazgotino pri levem očesu. Kratkovidnost je bila označena z dioptrijo -6. Okarakteriziran je bil z močnim značajem. Leta 1911 je meril v višino 177 cm in tehtal 63,5 kg. Po prvem letniku je bilo zapisano, da potrebuje navodila, sicer pa je zelo lepega vedenja, ob koncu akademije pa nekoliko samovoljen in samozavesten, vendar pa resen in prizadeven, očit-na je posebna marljivost. Na dan zaključka študija je bil vpisan v temeljno vojaško evidenco. Ustreznost za služenje v vojski je bila preverjena pri okrajnem dopolnilnem poveljstvu c. kr. tehnične vojaške akademije v Mödlingu pod zaporedno št. 76. Po vrsti vpisa so mu bila dodelje-na tri leta prisotnosti in devet let v rezervi. Dodeljen je bil v železniški polk. Kot zdravstvena tegoba je bila zabeležena kratkovidnost (-7). Pri znanju jezikov je bilo navedeno samo ustno in pisno obvladanje nemščine.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam