skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Šola - prostor srečevanja

Osnovna šola v Šentrupert je že v začetku 80. let postala prostor srečevanj in prvih odmevnejših prireditev. Prvi pesnik, ki je obiskal šolo je bil Severin Šali.

Per saperne di più

 Leta 1980 so v telovadnici šole gostili opero Gorenjski slavček z pianistko Zdenko Lukec Čuden. V osemdesetih  je šolo in njene prireditve obiskovala domača pesnica in pisateljica Vida Brest. Pomemben dogodek za šolo je bilo poimenovanje po dr. Pavlu Lunačku leta 1983, ko so šolo obiskali njegova žena Anica, trije sinovi in vnuk.

V devetdesetih je šola postala zbirališče kulturnikov iz vse Mirnske doline, Dolenjske in Slovenije. Na njej se je odvilo veliko dogodkov v okviru Bralnega društva in posvetov Bralne značke Slovenije.

Največrat je šolo obiskal pesnik Tone Pavček, tako da se je spletla vez med Šentrupertom in njegovim Šentjurijem. Ob Pavčkovih Majhnicah je izšla posebna številka šolskega glasila preproste besede Zaželeti si pesem. Tudi Pavčkove pesniške zbirke Majhen dober dan, Dolenjske bližine in S črko čez Krko, so bile najprej predstavljene v Šentrupertu.

V šoli so organizirali tudi srečanja slikarjev ter razstave tako med mladimi in lokalnim prebivalstvom spodbujali navdušenje nad likovno umetnostjo.

 

Literatura:

Brezovar, M. (2018) 400 let šolstva v Šentrupertu. Šentrupert : Osnovna šola dr. Pavla Lunačka 

Šolstvo v Šentrupertu (1994). Šentrupert : Osnovna šola dr. Pavla Lunačka

Zupan, Jože (1998). Srečavanja. Ljubljana : Karantanija

Zupan Jože (2008). V objemu besed. Ljubljana : Karantanija

Ustni vir: Jože Zupan, dolgoletni ravnatelj Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Data di pubblicazione

01.04.2019 04:50

Ultima modifica

20.03.2019 14:38

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam