skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Na Mostu na Soči je bilo odkritih 7000 grobov, kar v srednjeevropskem merilu pomeni največ raziskanih grobov z območja enega grobišča. Per saperne di più
Vsi grobovi svetolucijske skupine so žgani in nameščeni na levem bregu Idrijce. Grobne jame so v tlorisu večinoma enostavnih ovalnih oblik. Upepeljene ostanke so položili v zemljo, vkopano jamo. V nekaterih primerih so žganino prekrili z lončeno posodo, ali pa so pepel spravili v žaro ter vse skupaj pokrili z zemljo in ostanki grmade. Vrh groba so velikokrat prekrili z eno ali več kamnitimi ploščami iz laporja, apnenca in konglomerata.

Od ostalih halštatskih skupin v Sloveniji se svetolucijska skupina razlikuje tudi po pridatkih, ki so jih prilagali v grobove. Ti so bili skromnejši in niso vključevali orožja vse do 4 stol. pr. n. št. V tej zadnji stopnji svetolucijske kulture se je v moških grobovih začelo pojavljati tudi orožje, kot sta železna sekira in sulica.

Večina grobov je bila izkopana ob koncu 19. in v začetku 20. stol. Najdene predmete hranijo v muzejih na Dunaju, v Trstu, nekaj pa si jih lahko ogledate tudi v Ljubljani, Gorici in Tolminu.

Fotogalleria

Informazioni

Password

Most na Soči, PRAZGODOVINA

Data di pubblicazione

18.10.2013 15:14

Ultima modifica

23.10.2013 12:08

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam