Mappa  

Šivalni stroji iz Mirne

Tovarna Šivalnih strojev Mirna je v okviru različnih podjetij delovala od 1954 do 1989. V Krajevni knjižnici Mirna je postavljena stalna razstava z originalnimi fotografijami, dokumenti in šivalnima strojema.

Per saperne di più
V drugi polovici prejšnjega stoletja je na Mirni kot meteor zablestel gospodarski fenomen z imenom "Tovarna šivalnih strojev". Tako, kot se je pojavil, relativno kmalu tudi ugasnil in se pomešal med druge gospodarske pojave v tistem času. Ostal pa je živ spomin, ki ga nosijo še živeči akterji te zgodbe.
 
V TSŠ Mirna se je v  nekaj letih po ustanovitvi zaposlilo več kot dvesto kovinarjev, strojnikov, finomehanikov in tako imenovanih "tavžentkunstlerjev". Prihajali so iz vseh koncev Slovenije in delno s Hrvaške. S temi delavci je na Mirno prihajalo znanje, saj so ga nekateri prinesli s  seboj iz medvojne Nemčije, kjer so prisilno sodelovali v oborožitveni industriji. Nekateri so se po vojni šolali na Čehoslovaškem in v Sovjetski zvezi. Skupna značilnost vseh teh delavcev je bila mladost, želja po znanju in sodelovanju pri zahtevnih projektih.
 
Ustanovitelj in prvi direktor Tovarne šivalnih strojev Mirna je bil znani dolenjski gospodarstvenik Franjo Bulc. Bil je tudi direktor obrtnega podjetja Agroservis Novo mesto. Tam je bil tako uspešen, da mu je v kratkem času uspelo skleniti kooperacijsko pogodbo o proizvodnji in servisiranju avtomobilov z uveljavljeno nemško firmo DKW, ime podjetja pa je spremenil v Avtomontaža Novo mesto. S tem so bili postavljeni temelji razvoja avtomobilske industrije v Novem mestu, najprej v IMV, ki je končno prerasla v tovarno Revoz.

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

ŠIVALNI STROJI, tovarne

Data di pubblicazione

27.10.2014 00:00

Ultima modifica

16.01.2019 13:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam