skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Sezidal sem si vinski hram, tam, kjer vinograd 'mam

Zidanice in vinogradništvo na obrobju Temeniške in Mirnske doline.

Per saperne di più

Zgodovina vinogradništva na Dolenjskem sega že v čas Rimljanov. Ti so sadili vinograde po pobočjih dolenjskega gričevja. Po njihovem odhodu iz naših krajev je v11. in 12. stoletju vinogradništvo ponovno oživela katoliška  cerkev. Cviček je bil poznan v že 15. stoletju, prodajali so ga po krajih tedanjega habsburškega cesarstva.

O razvitosti vinogradništva priča tudi dejstvo, da je na našem področju kar sedem vinogradniških društev z bogato tradicijo: Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič, Društvo vinogradnikov Trebnje, Društvo vinogradnikov Mirna, Društvo vinogradnikov Šentrupert, Društvo vinogradnikov Mokronog in Vinogradniško turistično društvo Trebelno.

Vinograde in zidanice na tem območju je raziskoval in fotografiral tudi knjižničar, geograf, zgodovinar in pesnik France Režun. Nekaj smo jih že prikazali v zbirki Varujmo naravno in kulturno dediščino: Mokronog in Trebelno.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

VINOGRADNIŠTVO, ZIDANICE

Data di pubblicazione

07.12.2015 00:00

Ultima modifica

16.01.2019 13:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam