skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Rodi se »Celjski«

Na Slovenskem (in v Jugoslaviji) je potekala prva petlet­ka, izvajalo se je prvo preštevanje prebivalstva po os­voboditvi in posnet je bil prvi povoj­ni slovenski film s pomenljivim na­slovom »Na svoji zemlji«. Komur spo­min seže dovolj daleč, se bo spomnil tudi prvih koloradskih hroščev, ki so pričeli napadati socialistično vzgoje­na krompirišča. O tem in še marsi­čem drugem lahko preberemo v šte­vilnih člankih časnika, ki je s 13. februarjem 1948 ponovno začel izhajati. To pot redno in z novim imenom »Celjski tednik«.

Per saperne di più
Razlogi za ponovno obogatitev celjskega »medijskega neba« so bili seveda ponovno politični in kako so si botri Celjskega tedni­ka zamislili uredniško politiko časni­ka, nam v značilnem političnem novoreku razkrije neznani uvodničar. Novo glasilo, ki je kot predhodniki pomagalo pri graditvi socializma in miselni prevzgoji »ljudskih množic« ", je urejal Lojze Jurc, ki je na mesto urednika prišel iz vrst mladinskih aktivistov. V vlogi urednika je ostal do leta 1950, nato pa odšel k ljubljanskemu radiu.
Znan je bil kot oster urednik, novinarjem in aktivistom je znal zagroziti celo s par­tijskim komitejem, kot so to nekaj let kasneje vedeli povedati njegovi so­delavci. Vendar Jurcu velja pripisati zasluge, da je Celjski tednik postal in ostal to, kar je v svojem bistvu še danes (čeprav so družbene razmere popolnoma drugačne) - regionalni ča­snik z bogato tradicijo in lastno iden­titeto.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

societa

Autore della collezione digitale

Janko Germadnik

Password

ČASOPISI

Data di pubblicazione

17.11.2010 11:17

Ultima modifica

21.02.2018 07:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam