skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Vurnikova vizija Kranja

Ivan Vurnik je urbanistične načrte za Kranj snoval med leti 1933–1937. Najpomembnejše zamisli iz Vurnikove predstavitve načrta leta 1934 so slikovite opisane v knjigi Kranj v stoletju neslutenih sprememb (Franc Puhar: Kranj v stoletju neslutenih sprememb, Kranj 2000, str. 64).

Vurnik si je zamislil t.i. »vrtno mesto« s prijazno nizko zazidavo in funkcionalno prometno mrežo. Upravno središče je predvidel v jedru mesta, z združenimi stavbami današnje Mestne hiše vključno s Petrčkovo hišo ob glavni cerkvi. Njegova je bila ideja o mostu, ki je bil dejansko zgrajen leta 1961 na mestu Podrtine, predlagana ureditev ob vstopu pa je lepša od današnjih kioskov in parkirišč. Predlagal je tudi most med današnjim Globusom in Planino. Funkcionalno je razmišljal o vseh komunikacijskih poteh, a so bil nekatere rešitve, predvsem v starem mestnem jedru, preveč drzne. Severno od parka Zvezda je predvidel prijazno naselje individualnih hiš z veliko zelenja, pri čemer je drevorede in urejene zelene pasove predvidel ob rekah in cestah.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM

Data di pubblicazione

09.12.2019 19:03

Ultima modifica

09.12.2019 18:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam