skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ob razmišljanju o urbanizmu se ponuja vprašanje: Kakšen bi bil Kranj, če bi realizirali Vurnikov urbanistični načrt? Hipotetičen odgovor je: mesto bi se iz starega mestnega jedra harmonično nadaljevalo in širilo po kranjski ravnini, najprej s pasom historičnih stavb z osrednjim središčem v parku Zvezda in najpomembnejšimi stavbami okrog njega, od tu pa bi se mesto razširilo v pahljačo nizkih bivalnih objektov, ki bi uravnovesile starodavno piramidalno silhueto Kranja. Zagotovo ne bi bilo nebotičnika, imeli bi še en most čez Kokro, potniški center pa bi bil že dolgo tega združen z železniško postajo …

Per saperne di più

Ivan Vurnik je v 30. letih pripravil več regulacijskih oz. urbanističnih načrtov za različna mesta na Slovenskem. Za ureditev Kranja je pred Vurnikovim znan še Štembovov načrt iz leta 1911, po 2. svetovni vojni pa so urbanistične študije pripravili še arhitekti Marjan Šorli, Danilo Oblak in Jure Premlč idr., a kot ugotavlja Manca Štefe v svojem diplomskem delu »Tekom pregleda nekaterih pomembnejših urbanističnih projektov, pripravljenih za mesto Kranj, lahko ugotovimo prvo težavo: nerealizacijo samih objektov, bodisi zaradi nestrinjanja vpletenih akterjev, previsoko zastavljenih in nerealnih ciljev ali drugih zgodovinskih in družbenih dogodkov.« (Manca Štefe: Težave revitalizacije mestnih središč: primer mesta Kranja, diplomsko delo, 2013, str. 17).  Tudi Vurnikov načrt, kljub temu, da je naročilo za načrt prišlo s strani občine in ga je ta celo sprejela 9. maja 1938, z izjemo nekaterih idej ni bil izveden.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Petra Puhar Kejžar

Password

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM

Data di pubblicazione

09.12.2019 19:03

Ultima modifica

09.12.2019 18:02

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam